Erdőtelepítés

2020.03.17. 10:35

Újabb erdősítési akció, ezúttal Szalacson

Az elmúlt száz évben Erdélyben erdőgazdálkodás címszó alatt leginkább rablógazdálkodás zajlik. Ennek eredményeként a trianoni békediktátum aláírásakor még 33 százalékos erdősítettségű Erdély és Partium esetében ma ez az arány 26 százalék, azaz egy évszázad alatt két megyényi, egészen pontosan hétszázezer hektár erdőt veszítettünk el. Ugyanakkor ezen idő alatt a komolyabb erdőterületek nélkül hagyott Magyarország erdősítettsége 11 százalékról 23 százalékra növekedett.

Sajnálatos módon a rendszerváltás óta eltelt időszakban gyorsultak fel igazán az erdőirtási folyamatok, és az elmúlt három évtizedben a bukaresti kormányzat nem volt képes, és hajlandóságot sem mutatott arra, hogy a gazdákat valódi lehetőséghez juttató erdősítési programokat indítson. Ehelyett maradtak a kizárólag nagy, egybefüggő területek erdősítésére kreált, egyesek számára jól jövedelmező látványprogramok.

Mindezt úgy, hogy számunkra világos gazdasági szempontok is megkövetelnék Erdély újraerdősítését, hiszen a XXI. század egyik legdrágább nyersanyaga a fa lesz. Emellett a klímaegyensúly megtartása szempontjából szintén fontos lenne a mintegy 2 millió hektárnyi erdélyi és partiumi, ma jórészt kihasználatlan egykori legelő és parlagon hagyott domb- és hegyvidéki földterület újbóli erdősítése.

Ehelyett a jelenlegi romániai szabályozások nemhogy segítenék a kisebb gazdaságok erdőtelepítését, de egyenesen akadályozzák vagy lehetetlenné teszik azt. Azok a gazdák, akik kisebb parcellán, „saját szakállra” telepítenek, példának okáért elveszítik az adott parcella után járó földalapú támogatást. Ez a mai parlamenti pártok egyik fő szégyene.

A példaadás céljával az elmúlt két évben az Érmelléki Gazdák Egyesülete 15 ezer (főként kocsányos tölgy, vörös tölgy és akác) csemetét biztosított az erdősíteni akaró gazdák számára. Az elmúlt évben Albis településen erdősítettek, az idén Szalacs került sorra.

Az egyesület szemléletformáló akciójának fő célja tehát felhívni a jelen generációk figyelmét az éghajlat-, környezet-, illetve természetvédelem jelentőségére. A helyi közösségek faültetései egyfajta szimbolikus lépést jelentenek a jövő felé. Megmutatják, hogy kis változtatásokkal, vállalásokkal és a közösség aktív részvételével előremutató, s a következő generációk szempontjából véve is fontos eredményeket lehet elérni.

Ennek jegyében március 12-én, csütörtökön az egyesület csatlakozott az Erdélyi Magyar Néppárt szalacsi szervezete által meghirdetett erdőtelepítési akcióhoz.

Az eseményen a párt országos elnöke, Csomortányi István is ásót ragadott és részt vett az ezúttal adományozott 2500 facsemete elültetésében. A facsemetéket az ÉGE biztosította, az ültetést pedig egy nagyobb magánterületen végezték, amelyet a szalacsi földtulajdonos fásításra szánt.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában