Kabaréműsor

2020.03.12. 12:10

Továbbra is népszerű a kabaré Margittán

A margittai Horváth János Társaság (HJT) színjátszó csoportja március 6–7-én mutatta be a hazai közönségnek XXVII. évadi kabaréműsorát.

Hajas Anna

Mint lapunkban is beszámoltunk róla, a műsor premierjét Bályokon tartották, majd Berettyószéplakon is vendégszerepeltek az otthoni bemutató előtt. A Farsangi kabaré több mint negyedszázada „él és virul”, és minden évben nagy sikert érnek el otthon és a környékbeli településeken egyaránt. Idén néhány, családi okból hiányzó alapszereplő miatt később kezdték el a próbákat, így a bemutatóval „belecsúsztak” a nagyböjtbe, ezért Kabaré 2020 címen futott a műsor. A műsorszerkezet maradt a már jól megszokott és kipróbált: klasszikus kabaréjelenetek, villámtréfák, a fináléban pedig nótacsokor. Vaszary Gábor: Bözsi mindent elintéz, Kellér Dezső: Pomócsi marad, Nóti Károly: Az óvatos ember – ezek a jelenetek képezték a műsor gerincét, melyeket a műsorvezető, Horváth Sándor konferálás közbeni villámtréfái színesítettek, illetve vezettek fel. A nótacsokor a kabaréhoz illő vidám nótákat tartalmazott. Az idei szereplők Bódis Károly, Horváth Sándor, Kovács Mihály, Posszert István, Szabó Dorottya, Szabó Péter, Szegedi Kiss Gyöngyi, Szőke Ferenc és Takács Vanda voltak. Súgók: Marosi Judit és Szabó Tímea, a hang- és fénytechnikát Szarvadi Barna és Szarvadi Máté kezelte. A műsor vendégeként a Dansing Univers tánccsoport lépett fel. Tagjaik a magyar iskola tanulói, felkészítőjük a már említett Takács Vanda, aki a debreceni Medgyesi Ferenc Gimnázium tánctagozatán tanulta a táncművészetet. A bemutató mindkét napján, akárcsak az előző években, teltház volt. A műsor idén is ingyenes volt, aki akart, adományokat helyezhetett el a bejáratnál lévő urnába. A közönség kényelme érdekében ingyenes helyjegyeket készítettek, melyeket a HJT székhelyén osztottak ki. Hagyományszerűen nagyon pontosan, 19 órakor elkezdték az előadást – ezt már megszokta a közönség és senki nem késik el.

Elsőként Szőke Ferenc HJT-elnök köszöntötte a közönséget mindkét nap, a meghívott vendégeket név szerint. Megyei szintről pénteken Szabó Ödön képviselő, szombaton pedig Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke tisztelte meg jelenlétével az előadást. Az állandó vendégnek számító Cseke Attila szenátor, megyei RMDSZ-elnök idén halaszthatatlan bukaresti hivatali ügyei miatt nem lehetett jelen, de üdvözletét küldte a fellépőknek és a közönségnek egyaránt. Debrecenből egy 11 fős csoport érkezett Szoboszlai Endre vezetésével, Szatmár megyéből egy színjátszó csoport ötfős „delegációja”, továbbá Székelyföldről is érkeztek vendégek. Helyi szintről az egyházi és polgári vezetők egyaránt jelen voltak.

Új szereplők

A vendégek köszöntése után az új szereplők, Takács Vanda és Szabó Dorottya bemutatása következett. „Nem számítanak kezdőknek, hiszen Dorottya számtalan szavalóverseny nyertese, Vanda pedig eddig a tánc terén jeleskedett. Mi úgy látjuk, nagyon tehetségesek, reméljük, osztják majd véleményünket” – hangzott el. Mivel a helyjegyek két nap alatt gazdára találtak, Szőke Ferenc ígéretet tett arra, hogy húsvét után még egyszer megismétlik a műsort. Akkor tesznek eleget a további vidéki meghívásoknak is. A nőnap közelsége miatt kiemelt tisztelettel köszöntötte a hölgyvendégeket, majd zárszavában megköszönte a szépszámú jelenlétet. „Köszönjük, hogy idén is velünk vannak. Igyekszünk úgy játszani, hogy ne okozzunk csalódást. Önöket pedig arra kérem, segítsenek bennünket visszajelzéseikkel, és ha tetszik az előadás, nyugtázzák majd tapsaikkal. A taps az egyetlen olyan zaj, mely bármilyen hangos, nem tud idegesítő lenni, sőt örömöt okoz. Kérem, ne fukarkodjanak az örömszerzéssel” – fogalmazott a HJT elnöke.

A Dansing Universe tánccsoport

Szabó Ödön, aki a műsor állandó vendége, gratulált a színjátszóknak, akik több mint 25 éve képesek 2–3 alkalommal teltházat összehozni. Fennmaradásuk záloga, hogy folyamatosan bevonják a fiatal tehetségeket, akik majd továbbviszik a kabaré hagyományát Margittán, fogalmazott. Tevékenységük példamutató és irányadó, hiszen azóta más településeken is alakultak amatőr színjátszó csoportok. Mivel műsoraik szinte az egész magyar közösséget megmozgatják, a közösségépítő szerepet is betöltik, mondta a képviselő, majd további sok sikert kívánt.

Pásztor Sándor Pocsaly Zoltánnal együtt lépett színre. Utóbbi, a teltház előnyét élvezve, köszönetet mondott a megyei tanácselnöknek a Margittának nyújtott segítségért, Pásztor Sándor pedig ígéretet tett arra, hogy a segítségadás ezután is folyamatos lesz. Megragadva az alkalmat köszöntötte a hölgyeket, a Zoltánokat, majd gratulált a színjátszóknak, és sok sikert kívánt.

A bevezetők után a szórakoztató műsort a vendégek, a Dansing Univers tánccsoport kezdte el, majd sorra következtek a kabaréjelenetek. Mindegyiknek nagy sikere volt, amit a vastaps igazolt. A fináléban elhangzó nótacsokornál már az ütemes taps adta a ritmust és helyenként a közönség is együtt énekelt a fellépőkkel. A debreceni vendégek ajándékokkal kedveskedtek a társulat tagjainak és már most igényeltek helyjegyeket a jövő évi előadásra. A hazaiak pedig egyszerűen elképzelhetetlennek tartják a farsang időszakát kabaré nélkül, hiszen Margittán ez a műsor szinte már ünneppé nőtte ki magát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában