Ismeretlen bajhozó

2020.03.24. 15:00

Nem a kinti hideg, hanem a benti meleg segít a koronavírus ellen

A Bihar megyében hétfőtől tapasztalható és az előrejelzések szerint napokig eltartó téliesen hideg idő azt a reményt keltheti az emberekben, hogy talán ez meggátolja, vagy legalábbis késlelteti a koronavírus terjedését. Csakhogy nem tudni, hogy milyen hatással van a hideg a vírusra.

Pap István

A most magunk mögött hagyott télen nem volt olyan hideg idő, mint amilyen a napokban van Nagyváradon és környékén, valamint Bihar megye nagy részén. És mivel a jelenlegi helyzetben mindent a koronavírushoz viszonyítunk, ezért felmerül a kérdés, hogy ez a hirtelen és drasztikus lehűlés milyen befolyással van, lehet a járványra. Elsőként a járványügyben a Bihar megyei hivatalos tájékoztatással megbízott dr. Dorel Țîrț szóvivőt kérdeztük erről, aki arra figyelmeztetett, hogy a hirtelen időjárásváltozás gyengíti a szervezet ellenálló-képességét, ezért mindenkinek ajánlatos fokozottan odafigyelnie a saját egészségére. Jelen esetben mindenki tartsa be a hideg időben érvényes javaslatokat, azaz öltözzünk az időjárásnak megfelelően, lehetőleg tartózkodjunk otthon stb. Azt elismerte, hogy mivel nem ez a szakterülete, arról nem tud nyilatkozni, hogy van-e bármilyen összefüggés a hideg idő és a járvány terjedése között, „ezt csak a szakemberek tudják megmondani” – fogalmazott Țîrț.

Ismeretlen bajhozó

Csakhogy a koronavírus, de legalábbis annak Covid-19 típusa annyira ismeretlen még, hogy a szakember sem tud semmilyen biztos információt mondani ezzel kapcsolatban. Csép András nagyváradi osztályvezető infektológus főorvos lapunk kérdéseire válaszolva elmondta: senki nem tudja, hogy milyen befolyása lehet az időjárásnak, esetünkben a nagy hidegnek a koronavírusra. „Vannak, akik azt mondják, hogy a felmelegedés megöli a vírust, de van olyan vélemény is, hogy ez nem jellemző, mert Afrikában is vannak megbetegedések” – fogalmazott. A főorvos hozzátette, hogy ma még nem lehet száz százalékos bizonyossággal megmondani azt, hogy milyen időjárási viszonyok lassítják a járvány terjedését, mint ahogy azt sem lehet még tudni, hogy az időjárás bármilyen módon befolyásolja-e ezt a vírust. Éppen ezért az infektológus azt tanácsolja az embereknek, hogy ne a természetre és a meteorológiára hagyatkozzanak a járvány idején, hanem tartsák be a már jól ismert járványvédelmi előírásokat, azaz „a lehető legtöbb időt tartózkodjunk otthon; ha vásárolni megyünk, akkor feltétlenül maszkkal az arcunkon menjünk ki, és nagyon kevés ideig tartózkodjunk kint a levegőn”. Az infektológus kiemelte, hogy lehetőleg ne az öregek menjenek bevásárolni, hanem tegyék meg ezt helyettük a fiatalabb hozzátartozók. És végül: a pénz, a telefon, a kilincs stb. megérintése után rögtön fertőtlenítsük a kezünket, és lehetőleg ne nyúljunk az arcunkhoz, ajánlja Csép András.

Borítókép: Illusztráció, Alexandru Nițescu felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában