Hőenergia

2020.03.24. 10:34

Miért volt nagyobb a februári fűtésszámla?

Fotó: ilkay Muratoglu

Több váradi polgárban is felmerült a kérdés, hogy miért volt nagyobb a februári fűtésszámla a januárinál, lévén, hogy február rövidebb hónap, tehát az lenne logikus, ha a fogyasztás is kevesebb lenne. A sajtóban és a közösségi médiában zajló találgatásokra reagálva a Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat közleményben ad magyarázatot a címben megfogalmazott kérdésre. Elöljáróban leszögezik, hogy a végső felhasználó számára biztosított energia hőfokát a hőszolgáltató szabályozza a külső hőmérséklet és a szélerősség függvényében. A hőszabályozás korrekciója huszonnégy óránként egyszer történik meg. Ezek után közlik: a lakótársulásoknál a februári számla azért volt mintegy 19 százalékkal nagyobb, mint januárban, mert februárban harminchárom napi fogyasztást számláztak ki, míg januárban csak huszonnyolc napot. Továbbá a január 18. és február 23. közötti számlázási időszakban volt két erősen szeles periódus, ami nagyon lehűtötte az ingatlanok külső felületeit, aminek következtében megnőtt ezeknek az épületeknek a hőigénye.

A továbbiakban a Hőszolgáltató felvázolja a hőenergia-fogyasztás kiszámításának a módját, amely a lakás alapterületének és a négyzetméterenkénti fogyasztásnak a függvénye. A statisztikai adatokból az derül ki, hogy Nagyváradon az átlagos fogyasztás 0,0222 Gcal négyzetméterenként. Tehát egy kétszobás, ötvenöt négyzetméteres lakás esetében 276,15 lejes gigakalóriánkénti árral számolva a fűtés 337 lej, említi példaként a közlemény. A hőenergia fogyasztást több tényező befolyásolja, például az ingatlanok hőszigetelése, a belső hálózat hőszigetelése, a fűtési rendszeren elvégzett módosító munkálatok, vagy az, ha egy lakás mellett olyan van, amely le van kapcsolva a fűtési rendszerről, illetve az épületek földrajzi elhelyezkedése is befolyásoló tényező, áll a közleményben.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában