Hiányérzet

2020.03.04. 19:00

Kirei Melinda: Egyre többet költ Várad a saját civil szervezeteire

Kirei Melinda RMDSZ-es nagyváradi helyi tanácsos kifogásolja, hogy a polgármesteri hivatal igazgatóságai az elmúlt évre vonatkozó évértékelő jelentéseikben csak a megvalósításaikról beszélnek, de nem tesznek említést a kudarcokról.

Pap István

Az átláthatóság hiányát bizonyítja az is, fejtette ki Kirei Melinda a tegnapi sajtótájékoztatóján, hogy a helyi tanács által elfogadott 1600 határozat közül mindössze 780, tehát az összes határozatnak mindössze 51 százaléka van közzétéve a város hivatalos (oradea.ro) honlapján, miközben Kolozsvár önkormányzatának hivatalos honlapjára minden határozat fel van töltve. Kirei szerint a város nem hivatkozhat a személyi adatok védelmére, hiszen például a többletadókra vonatkozó határozatok maguk nem tartalmaznak személyes információkat, tehát ezeket nyilvánossá kellene tenni, míg az ezekhez tartozó szakjelentéseket és mellékleteket, amelyekben már megjelennek a személyes adatok, nem kellene publikussá tenni.

Hiányérzet

A gazdasági igazgatóság éves jelentésében nincs semmiféle magyarázat arra, hogy a stratégiai célok miért nem valósultak meg, egész egyszerűen az idei esztendőben megismétlik a tavalyra is előirányzott célokat. Kirei kifogásolja a gazdasági igazgatóságnak azt az eljárását, mely szerint évről évre egyre több pénzt irányít a költségvetésből a polgármesteri hivatal különböző egyesületeihez és alapítványaihoz. 2016-ban ez az összeg még csak 3,8 millió lej volt, de a tavaly már 11,3 milliót, az idén pedig 14,8 millió lejt utal át a költségvetés ezekhez az entitásokhoz. És mindez történik úgy, hogy a város saját bevételei, nem számítva a neki alárendelt közintézmények bevételeit a 2016. évi 606 millió lejről 2019-re 571 millió lejre csökkentek. A civil szervezeteknek átcsatornázott pénz Kirei szerint azért is aggályos, mert ezek a szervezetek nem kell közbeszerzési eljárást lebonyolítsanak, és nem ellenőrzi őket sem a számvevőszék, sem maga a gazdasági igazgatóság. A műszaki igazgatóság tevékenysége kapcsán a politikus azt kifogásolja, hogy az elmúlt két évben több fát vágatott ki, mint amennyit ültettet; ismét Kolozsvárral hasonlította össze Nagyváradot, mondván, a kincses városban 2018-ban 541 fát vágtak ki, de ültettek 2185-at. Az sem világos számára, hogy 2019-ben miért kellett karbantartási munkálatot végezni kilenc olyan utcán (köztük a Cotruș, a Heyman Éva és a Csáky/Luceafărul utcákon), amelyeken 2018-ban már végeztek javítási munkálatokat. Az ingatlankezelő igazgatóság vonatkozásában is azt említette példaként a politikus, hogy 2018-ban elterveztek olyan projekteket, amelyek nem valósultak meg 2019-ben, mégsem tesz említést ezeknek a csúszásoknak az okairól az igazgatóság évértékelő jelentése.

Borítóképünkön: Kirei Melinda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában