Díszpolgári cím

2020.03.04. 10:00

Kell a díszpolgárság-szabályzat

Pap István

A február 28-i rendkívüli helyi tanácsülés végén Kirei Melinda RMDSZ-es helyi tanácsos jelezte a városvezetésnek azt, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányosnak minősítette az új Közigazgatási Kódexet, így hát a nagyváradi önkormányzatnak kötelessége szabályzatot elfogadni, amelynek alapján a város díszpolgári címet adományozhat. Válaszában Ilie Bolojan polgármester elmondta, hogy nemcsak ebben a kérdésben, hanem más ügyekben is kell majd határozatokat elfogadjon a helyi tanács, lévén, hogy az új közigazgatási kódex több új, a helyi önkormányzatokra is vonatkozó módosításokat tartalmaz, példaként említve azt, hogy az új szabályok szerint a metropolisz övezetek közösségi fejlesztési társulásaiban a társult településeket csak a polgármesterek képviselhetik.

Háttér

Az ügy hátteréről az ülés után Kirei Melinda lapunknak elmondta: 2017-ben nyújtott be javaslatot arról, hogy a város fogadjon el szabályzatot a díszpolgári cím odaítélésének módjáról, de akkor az ötletet azzal tolta félre az önkormányzat vezetése, hogy majd akkor születik erről döntés, amikor a város díszpolgári címet akar majd adni. Ez a momentum el is érkezett a tavaly, amikor Dorel Tifor tanár kapott díszpolgári címet. Ezt megelőzően Kirei Melinda ismét benyújtotta a tervezetet, ekkor azonban azzal utasították el azt, hogy a díszpolgárság odaítélését is szabályozó új Közigazgatási Törvényt alkotmányossági normakontroll alatt áll. A jogszabály, mely végül megkapta az Alkotmány jóváhagyását, tételesen kimondja, hogy a díszpolgári címeket csak az erre vonatkozó szabályzat alapján lehet odaítélni, tehát Nagyváradon is el kell fogadni egy ilyet, amennyiben a város a jövőben akar majd díszpolgári címeket adni. Egyébként ugyanennek a tanácsülésnek a végén Ioan Lezeu liberális tanácsos azt kérte a városvezetéstől, hogy amennyiben lehetséges, a polgármesteri hivatal fogadja el a különböző hivatalos dokumentumok digitális változatát is, amit online is el lehet juttatni a hivatalhoz. Ilie Bolojan polgármester e tekintetben is nyitottnak mutatkozott, elmondva, hogy amennyiben a törvényi és műszaki feltételek ezt megengedik, minden további nélkül elfogadja a hivatal a digitális dokumentumokat is.

Borítókép: A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában