Időszakos kiállítás

2020.03.09. 17:31

Illatok és fűszerek a váradi várban

A Nagyváradi Városi Múzeum – Kulturális Komplexum a jászvásári Moldova Nemzeti Múzeumegyüttessel, valamint a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Karával közösen Illatérző címmel rendezett időszakos kiállítást a várban található fejedelmi palota második emeletén, a 16-os teremben.

Ciucur Losonczi Antonius

A május 31-ig megtekinthető tárlat leginkább a látványvilágával kápráztatja el az érdeklődőket, csalódni fognak tehát azok, akik esetleg arra számítanak, hogy a termékbemutatókhoz hasonlóan valamilyen kölnit spriccolnak majd a csuklójukra, amit nekik szagolgatniuk kell. Ehelyett inkább egy időutazást kínálnak számukra a szervezők az ókortól a 19. század végéig a parfümök, fűszerek, illóolajok és más, különleges illatforrások világába anélkül, hogy reklámoznák a napjainkban kereskedelmi forgalomban levő ismert márkákat.

A péntek délután zajlott avatóünnepségen Angela Lupșea múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket, arra hívva fel a figyelmüket, hogy a rendezvény a jászvásári kulturális intézménnyel való hosszabb távú együttműködés első állomása.

Magáról a kiállításról részletesebben, ennek koncepciójáról, az illatszereknek és fűszereknek a világi és egyházi társadalomban betöltött szerepéről Ioan Iațcu kurátor, muzeológus beszélt. Tömören a „nincs új a Nap alatt” kijelentéssel foglalhatnánk össze az eszmefuttatásának a lényegét, hiszen az általa elmondottakból az derült ki, hogy azon fűszerek, gyógy- és illatszernövények többsége iránt, melyek a régmúltban használatosak voltak, ma is igen nagy kereslet, sőt mit több, ami több száz vagy akár ezer évvel ezelőtt drága volt, az napjainkban sem olcsó.

Szó esett a szimbolikus jelentésről is- például arról, hogy a kisded Jézusnak ajándékba hozott mirha már előremutatta az áldozati tettet, a tömjén pedig a tisztaságát illusztrálta. Ahogyan régen különféle praktikákat vetettek be az fertőzések és a betegségek ellen, kenőcsök és más kozmetikai eszközök igénybevételével, úgy napjainkban is gyakrabban mosunk kezet ha utazunk, vagy fertőtlenítő hatású gélekkel dörzsöljük a kezünket- magyarázta a szakértő, aki egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a közvélekedéssel ellentétben a középkorban és az újkorban ugyanúgy eljutottak a kereskedőknek betudhatóan az illatszerek és a fűszerek Moldovába és Havasalföldre is, mint az akkor létező bármilyen más államképződményekbe, főleg Keletről, Dobrudzsán keresztül.

Borítókép: a fűszereket csodáló érdeklődők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában