Koronavírus Romániában

2020.03.25. 10:31

Erővel helyezik karanténba azokat, akik megszegik az otthoni elkülönítésre vonatkozó szabályokat

Nagyváradon az ócskapiacon felállított sátrakban fogják őrizni azokat a személyeket, akik nem tartják be az otthoni elkülönítésre vonatkozó előírásokat.

A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közleményben tudatja azt, hogy hétfőn sátrakat állítottak fel a nagyváradi ócskapiacon (Piaţa 100), itt helyezik karanténba azokat, akik megszegik az otthoni elkülönítésre vonatkozó szabályokat. A négy sátor (melyben összesen húsz személy fér el) fűtve, világítva van, továbbá asztalok, fapadok, összecsukható ágyak és hálózsákok találhatók bennük, a sátrakat pedig őrizni fogják, áll az igazgatóság közleményében.

Otthoni elkülönítésben kell tartózkodjanak azok a személyek, akiknek ugyan nincsenek koronavírus-fertőzésre utaló szimptómáik, de az elmúlt tizennégy napban ún. sárga zónából jöttek haza, vagy koronavírussal fertőzött személyekkel, avagy olyan emberekkel vagy családtagjaikkal kerültek közvetlen kapcsolatba, akik sárga vagy vörös zónákban jártak. Ezeknek a személyeknek tizennégy napig kell otthoni elkülönítésben tartózkodniuk a hazatérésétől, vagy a fertőzött vagy fertőzésgyanús személyekkel történt utolsó közvetlen kontaktustól számítva. Az elkülönítés az adott lakcímen lakó összes személyre vonatkozik, vagyis az ott lakók egyike sem hagyhatja el otthonát. A vörös és sárga övezetek listáját folyamatosan frissítik a Fertőző Betegségek Felügyeletének Országos Központja (Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile) honlapján. Bihar megyében a tegnap délelőtti adatok szerint 90 személyt tartottak karanténban és 3088-an kellett otthoni elkülönítésben tartózkodjanak, akik közül 1670-en sárga övezetből jöttek haza, vagy érintkeztek koronavírus-fertőzött vagy fertőzésgyanús személlyel, 1418-an pedig ezek hozzátartozói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában