Napi 150 ezer

2020.03.30. 14:02

Bihar megyében kezdték el a védőmaszkok gyártását

Vasárnap elkezdődött Romániában az első védőmaszkok gyártása, az erre kijelölt hely pedig éppen Bihar megyében van. Ezt Virgil Popescu gazdasági, energetikaügyi és az üzleti környezetért felelős miniszter közölte az egyik Facebook-bejegyzésében. Állítása szerint ettől kezdve „ezerrel pörögnek tovább”.

Ciucur Losonczi Antonius

Felszerelték a gépeket, és egyelőre ugyan tesztüzemmódban működnek, de rövid időn belül napi 150 ezer védőmaszk lesz legyártva, vagyis havonta több mint négymillió. Sőt, a reményei szerint április 15-től akár napi 500 ezer darab maszkot is le fognak majd tudni gyártani, vagyis havi 15 milliót. A bejegyzése szerint a gyártó cég román, Techtex Kft.-nek hívják, a máramarosi Taparo csoport tagja, és a Bihar megyei Fugyivásárhelyen van a székhelye. A tárcavezető azt ígérte: minden támogatást megadnak ennek a román vállalkozásnak a további fejlesztésekhez, mert ebben a válsághelyzetben nagy szüksége van az országnak a saját erőforrásokra.

A listăfirme.ro honlapon elérhető adatok szerint az utóbbi években a Techtex jelentős üzleti forgalmat tudhatott magáénak, 2018-ban például ennek értéke meghaladta a 10 millió lejt. A csoport egyébként, melynek tagja, elsősorban bútorgyártóként ismert. Több mint 1600 dolgozónak nyújt munkát, és főként az Európai Uniónak és a Közel-Keletnek termel, de szállít az Egyesült Államokba, Kanadába, Ázsiába és Ausztráliába is.

Egy, az axanews.ro honlapnak adott interjújában Ioan Filip menedzser úgy fogalmazott: nemcsak a védőmaszkok lesznek az egyetlen egészségügyi eszközök, melyeket gyártani fognak, hanem kezeslábasok, köpenyek és egyéb védőfelszerelések is készülnek majd náluk, melyekre oly nagy az igény napjainkban.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában