Elővigyázatosság

2020.03.26. 14:00

Az idősek nagy része megértette, hogy most jobb otthon maradni

Köztudott, hogy az új típusú koronavírusos megbetegedés leginkább az idősek életét veszélyezteti, így ők csak a déli órákban hagyhatják el otthonaikat. Segélyszervezeteknél érdeklődtünk arról, hogy tapasztalataik szerint milyen hatással van az intézkedés az idős személyekre.

Pikó Stefánia

Marcel Vela belügyminiszter kedd este jelentette be, hogy a legújabb rendelet értelmében a 65 év felettiek még saját felelősségre kitöltött nyilatkozattal sem hagyhatják el otthonaikat, csupán délelőtt 11 és 13 óra között. Sokan azonban aggódni kezdtek a szépkorúak miatt, hogy megértik-e az intézkedéseket, kapnak-e elég segítséget a mindennapi szükségleteik kielégítéséhez, továbbá az egészségügyi ellátásukhoz. Szombati-Gille Tamással, a Caritas Catolica PR-felelősével, illetve Tóth Andreával, a segélyszervezet otthoni beteggondozás szolgáltatásának vezetőjével beszélgettünk a jelen helyzet kihívásairól.

Az otthoni beteggondozás a megszokott mederben folyik, annyi különbséggel, hogy az alkalmazottaknak és az önkénteseknek igazolásokat kellett előállítani. Amellett, hogy gondozzák azon időseket, akiket a járvány megjelenése előtt is elláttak, most értelemszerűen új igénylések is érkeztek, de jelenleg ez nem okoz gondot. Szombati-Gille Tamás (aki egyébként az önkéntesek munkáját szervezi, és részt is vesz benne) elmondta, hogy nemcsak az idősek jelentkeznek, hanem olyan hozzátartozók is, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak idős rokonaik mellett lenni, emellett különböző plébániák is felkeresték őket. „Eddigi tapasztalataink alapján az idősek számára most a legnagyobb kihívás, hogy a gyógyszereiket beszerezzék, valamint az ehhez szükséges recepteket. Annak ellenére, hogy a kormány próbált már könnyítéseket bevezetni, ez a folyamat rengeteg bürokráciával jár. El kell menni a háziorvoshoz, ott várni kell a rendelőben, általában sok más emberrel együtt. El kell menni egy gyógyszertárba, de az is előfordul, hogy egy helyen nem tudnak mindent beszerezni. Ezt mi el tudjuk intézni az ellátottainknak, de például az nagy segítség lenne, ha az orvosok e-mailen keresztül el tudnák küldeni a recepteket. Erről már tárgyalnak, de konkrét lépés még nem történt” – fogalmazott.

Ahogyan azt Tóth Andrea is megerősítette, otthoni gondozáskor, ahogyan eddig is, nagyon figyelnek a higiéniára, tehát minden alkalmazott és önkéntes maszkot, kesztyűt, védőfelszerelést használ, és egyelőre nincs is hiány ezekben, a fogyóeszközök kivételével: például a sebek ellátásához szükséges Betadinet már csak kis kiszerelésben találni, de gondot okoz a különböző fertőtlenítőszerek beszerzése is. A segélyszervezet szerződésben áll egy szolgáltatóval, amely ezen fogyóeszközöket szokta általában biztosítani számukra, de jelenleg nem tudnak szállítani, és ugyanez a helyzet a kórházak esetében is. A munka során ezeket kötelező használni, de most még online platformokon sincs lehetőség a rendelésre, minden készlet kifogyott. Jelen pillanatban tehát csak a saját tartalékaikra számíthatnak, amely becsléseik szerint a következő másfél-két hónapban elegendő kell, hogy legyen. A bukaresti intézményekkel, hatóságokkal már megkezdődött, és gördülékenyen is működik a kommunikáció, a Caritas már leadta a szükséges eszközök, szerek listáját, most csak arra várnak, hogy érkezzen is valamilyen állami támogatás. „Ígéretek vannak arra vonatkozólag, hogy helyi szinten kezdenek majd el gyártani olyan termékeket, amelyeket eddig nagyrészt külföldről szereztünk be, ilyenek például a maszkok” – tette hozzá Szombati-Gille Tamás.

A bizalom nem szűnt meg

Tóth Andrea elmondása szerint a gondozók körében még nem észlelhető túlzottan feszült hangulat, és még senki nem mondta azt, hogy szeretne inkább önkéntes karanténba vonulni – mindenki ugyanúgy teszi a dolgát, hiszen tudják, mekkora szükség van rájuk. Bár az idősek aggódnak, ki erősebben, ki mérsékelt módon, a gondozókban megbíznak, és olyasmire még nem volt példa, hogy ne engedjék be őket a házba.

Consuella Govor, a Nagyváradi Szociális Ellátások Igazgatóságának szóvivője is, bár szűkszavúan, de hasonlóan nyilatkozott. Egyelőre még nem okoz különösebb gondot az idősekről való gondoskodás, van elég alkalmazott és önkéntes is. „Az idősek biztonságban érzik magukat akkor, amikor mi hívjuk őket fel, hiszen hosszú évek óta foglalkozunk ezzel a korcsoporttal, tehát megbíznak intézményünk szolgáltatásaiban” – fogalmazott.

Olvasóink körében is arról érdeklődtünk, hogyan állnak idős rokonaik a jelenlegi helyzethez, és nagyrészt megnyugtató válaszokat kaptunk. Annak ellenére, hogy jelen van a félelem, nem hagyják ezt eluralkodni magukon, hanem inkább abba fektetik az energiájukat, hogy a lehető legkörültekintőbb, legalaposabb módon vigyázzanak magukra, a személyes és az otthoni higiéniára. Ha nagyon muszáj kimenni kenyérért például, vagy gyógyszerekért, akkor maszkot, kesztyűt viselve hagyják el otthonaikat. Általában a férj megy elintézni az efféle teendőket, a feleség pedig mindent alaposan lefertőtlenít, mikor hazaérkezik, nemcsak az utcán viselt ruhákkal, hanem a megvásárolt termékekkel is óvatosan bánnak, amit csak lehet, lemosnak, letörölgetnek. Egy olvasónk idős hozzátartozója nem tart különösebben attól, hogy megbetegedne, de betartja a rendelkezéseket, és csak azt sajnálja, hogy nem mehet ki bármikor sétálni egyet.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában