Élet Váradon

2020.03.17. 10:04

Az élet nem állt meg, nagy a jövés-menés

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pikó Stefánia

Bár vasárnap, március 15-én délután sorra kerültek fel a közösségi oldalakra az olyan képsorozatok Nagyvárad utcáiról, melyeken embert nem látni, hétfőn nagy volt a nyüzsgés. Azok, akik a hétvégén üres utcákat, tereket fényképeztek, egy bármelyik másik vasárnap délután is fotózhattak volna, hiszen ilyenkor a legtöbben amúgy is otthon pihennek, a hűvös időben egyébként sem sokan sétálgatnak kint, ha nem muszáj. Hétfőn azonban a lakosok ugyanúgy elindultak elvégezni a napi teendőket, a különbség csak az, hogy most sokan maszkokkal, kesztyűkkel járták a várost, és a sorban állás sem volt ugyanolyan, mivel a zsúfoltság elkerülése végett egyes üzletekbe csak ketten-hárman mehetnek be egyszerre. A közhangulat sem épp ugyanolyan. Érezhető, hogy kicsit mindenki tart a vírustól, vagy csupán ez a furcsa sorban állós, maszkot viselős, kézfertőtlenítőt vadászós helyzet feszélyezi őket. Egyesek már-már nevetségesen viselkednek, mindenki felé gyanakvó tekintettel fordulnak, és nagyon erősen figyelnek, nehogy két méterrel közelebb kerüljenek valaki máshoz. Bárhol járunk, köhögni, tüsszenteni sem merünk. Érdekes dolgoknak lehetünk szemtanúi ebben a kényes időszakban. Mindenfelé fertőtlenítik a kilincseket, a nagy bevásárlóközpontoknál a kocsikat – olyan dolgok ezek, melyeket máskülönben nagyon ritkán látni. Egyes üzletek kiírták, hogy naponta egyszer vagy többször fertőtlenítenek, a vevők bátran bemehetnek, de a cipős, ruhás üzleteket sokan így sem látogatják.

A gyógyszertáraknál, drogériáknál azonban nagy a sor. Mindenki fertőtlenítőszereket keres, de már napok óta alig találni valahol. Ami pedig az élelmiszerüzletekből fogy, az a liszt, az olaj és az élesztő, bár a húsokkal teli hűtőket is egész gyorsan kiürítik. Egyesek azt hangoztatják, jó volna racionalizálni az adagokat, mert van, aki hihetetlen mennyiséget vásárol fel, így azoknak sem jut, akik egyszerűen csak ebédre vennének valamit. Az üzletláncok megnyugtatták a vásárlókat, arról értesítenek, hogy semmiben nem lesz hiány, újra és újra megtöltik a polcokat. Nincs is miért aggódni, hiszen a vírus komoly gócpontjain sem zártak be az üzletek. Az ellátásban tehát nincs hiány, a kézfertőtlenítő szerek kivételével, ami, bízunk benne, hamarosan megoldódik. Vannak, akik nem estek kétségbe, és újra felfedezték a hasznos házi praktikákat.

Mindennek meg kell látni a jó oldalát, és bármilyen felháborítóan is hangzik, még egy világjárványnak is lehet egy minimális pozitív hozadéka. Azok, akik eddig készpénznek vették, hogy bármit, bármikor, bármilyen mennyiségben megvásárolhatnak, most ráébrednek, hogy mennyire nem egyértelmű és nem alapvető, biztos állapot az a páratlan kényelem, amelyikben a 21. századi ember él. Most talán egy kicsit jobban elkezdjük megbecsülni azt, amink van, talán egy kicsit kevesebbet fogunk pazarolni, és az sem utolsó szempont, hogy most az üzletektől kezdve a magánszemélyekig mindenki jobban odafigyel a higiéniára. Nagy figyelem fordult az egészségügy irányába is, mely talán az eddiginél több támogatáshoz juthat majd, ha vége a járványnak. Addig is, a legfontosabb, hogy az országos rendelkezéseknek eleget tegyünk, és vigyázzunk egymásra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában