Szennyezés

2020.02.19. 17:00

Veszélyes hulladék került Olaszországból Bihar megyébe

Több mint hétszáz tonna, Olaszországból származó nem veszélyes hulladékot fedeztek fel Réven és Köröskisjenőben, két illegális hulladéktárolóban.

Malaysia send back plastic waste

Forrás: AFP/Anadolu Agency

Fotó: Adli Ghazali

Mihai Togor, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrség igazgatója azt mondta, hogy textilt, műanyagot, papírt, kerékgumit tartalmazó hulladékról van szó, amely illegálisan érkezett Romániába. Ennek a hulladéknak újrahasznosító vagy feldolgozó telepekre kellett volna jutnia.

A Környezetvédelmi Őrség már hónapok óta dolgozik ezen az ügyön, és már legalább egy céget azonosított, amelyet felelőssé tesz ezért a törvénytelenségért. Mint Togor elmondta, már feljelentést is tettek a Bihar Megyei Törvényszék mellett működő ügyészségen. A cégre ki is rótták a maximális 60 ezer lejes büntetést illegális hulladékgyűjtés és -tárolás miatt.

Az eddigi információk szerint a hulladékot harminchárom szállítmánnyal hozták Romániába hamis nyilatkozatok alapján, melyek szerint a szemetet azért hozzák be, hogy itt elégessék. Ehelyett a szállítmányokat köröskisjenői és révi istállók és volt farmok területén dobták le. A nyomozás folytatódik, a Környezetvédelmi Őrség ugyanis azt feltételezi, hogy további illegális hulladéklerakatok is vannak még a megyében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában