Jutalomkirándulás

2020.02.05. 14:01

Váradi középiskolások a Déri Múzeumban

A Magyar Kultúra Hete kapcsán a debreceni Déri Múzeumot látogatták meg nagyváradi magyar középiskolások.

Kovács Norbert MAKET-elnök

A tavalyhoz hasonlóan idén is negyven középiskolás részesülhetett ebben a kulturális jutalomkirándulásban, az RMDSZ nagyváradi szervezte és a Bihar Megyei Magyar Középiskolások Egyeztető Tanácsa (MAKET) közreműködésével. A MAKET által koordinált jelentkezésre az Ady Endre Elméleti Líceum mellett a Iosif Vulcan Főgimnáziumból, a Művészeti Líceumból, a Mihai Eminescu Főgimnáziumból, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumból, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumból és a Traian Vuia Technikai Líceumból válaszoltak pozitívan a helyi diáktanácsokon keresztül a középiskolások a megkeresésre.

A csoport a Déri Múzeum megtekintésével kezdte a napot, ahol többek között Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját csodálhatták meg, valamint meghallgatták történetének bemutatását egy csodás fényjáték kíséretében. Ezután szemrevételezték Déri Frigyes személyes gyűjteményét, melynek odaadományozásával a kereskedő megalapozta a róla elnevezett múzeum jövőjét. A kollekció az egyiptomi, görög, római, kínai, japán, iráni, mongol és indiai anyagok mellett numizmatikai és képzőművészeti tárgyakat is tartalmaz, illetve jelentős fegyvergyűjteménnyel is rendelkezik. Külön kiállításon volt megjelenítve egy avar harcos teljes rekonstruált alakja, illetve az ásatásban feltárt csontváza és egyéb leletanyagok, melyeket a tetemmel együtt helyeztek a sírba. A múzeumlátogatás után egy finom ebédet következett a vendéglátó debreceni önkormányzatnak köszönhetően, majd szabadfoglalkozású tevékenység.

A diákoktól megtudtuk: jó volt a „szomszédolás” által színt csempészni a szürke iskolai hétköznapokba, és ami még fontosabb, külön értékelték, hogy úgy nyílt lehetőségük új dolgok tanulására, hogy közben jól is érezték magukat. Ez igen ritka manapság eben az ódivatú oktatási rendszerben. Külön köszönet illeti a szervezőkön túl a kísérő tanárokat, a tanintézmény vezetőit, valamint az RMDSZ-t és a Communitas Alapítványt, ahonnan az utazási kereteket sikerült megpályázni. Ha a közel húszéves hagyomány folytatódik, akkor jövőre immár egy másik középiskolás generáció juthat ehhez a csodálatos élményhez a magyar kultúra napi rendezvények keretében.

Címkék#MAKET

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában