Tervek

2020.02.06. 12:30

Új park Biharpüspökiben, felújítások a Szacsvayban

A Szacsvay Imre Általános Iskola felújításáról, egy biharpüspöki park kialakításáról, illetve a megyei gazdaságot érintő ügyekről is szó volt azon a sajtótájékoztatón, melyet Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke és Habinyák István, az EMNP Bihar megyei elnöke tartott tegnap.

János Piroska

Miután a január 28-i kormányhatározat értelmében a város tulajdonába került a korábban a mezőgazdasági minisztérium tulajdonában levő terület, egy új parkot létesítenek Biharpüspöki Rectorului utcájában – mondta el Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke. Ehhez a területhez a város tulajdonában, illetve magántulajdonban levő részeket csatolnak, így a park megközelítőleg 2000 négyzetméternyi lesz. Hogy miket alakítanak ki a parkban, az a hatástanulmány elkészültével derül ki, ám az ott lakók akár ötletekkel is fordulhatnak hozzá, amit megpróbál beépíteni a megvalósíthatósági tervbe – mondta el a nagyváradi polgármester tanácsadója. Valószínű, hogy a park ebben az évben még nem készül el, előbb rendezni kell a tulajdonjogot, el kell készíteni a hatástanulmányt, illetve a folyamat része a tenderezés is. A tervezett park mellett egy másik zöldövezet kialakítása is kilátásba van helyezve a városnegyedben, a tavalyi participatív költségvetési tervek között ugyanis már szerepelt egy park kialakítása, ennek helyszínét még keresik – hangzott el a sajtótájékoztatón. Biharpüspökiben ebben az évben öt utcát is leaszfaltoznak.

Idén elkezdődött a Szacsvay Imre Általános Iskola felújításának folyamata, jelenleg a műszaki felleltározás zajlik, vagyis felmérik, miket kell javítani – hangzott el. A pereskedés után állami tulajdonban levő, a város adminisztrációja alá tartozó iskola felújítására 5,96 millió lejt szánnak. A mindenre kiterjedő tatarozás két évig zajlik, az első esztendőben az említett összeg kétharmadát, a második évben a fennmaradó egyharmadot használják fel. A műszaki megvalósítási terv elkészültét, illetve a licitet követően felújítják többek között a tetőt, osztálytermeket, mellékhelyiségeket, az udvart és az udvar alatt futó vezetékeket, valamint a külső tatarozásra is sor kerül. A városvezetés terve, hogy az iskola udvarán álló Szent László Koldusápoló és Fiúgyermek menedékház kápolnáját jobban előtérbe helyezzék, így kilátásba helyezték azt is, hogy oldalról megbontják a kerítést.

A felújítási munkálatokat megpróbálják úgy ütemezni, hogy az ne zavarja az intézményben folyó oktatást.

Ipari parkok

Habinyák István, az EMNP Bihar megyei elnöke Érmellék lehetséges gazdasági fejlődéséről beszélt, elmondása szerint ugyanis a megyében beígért fejlesztések, ipari parkok kialakítása stagnál. „A mostani megyei tanácsnak öt hónapja van, hogy megvalósítsa a beígért terveket, én őszintén kételkedek, hogy ez sikerülni fog nekik.” Szintén aggasztónak találja azt, hogy a megyében leépítések vannak olyan ipari egységeknél, ahol nagyon sokan dolgoznak, és amelyek egyesek számára a megélhetést biztosítják. Meglátása szerint a Debrecenben megépülő BMW-gyár újabb munkaerő-elvándorlást eredményez, ez a cívisváros közelsége miatt legfőképpen az Érmelléken lesz tapasztalható. Ennek megakadályozása érdekében sürgetni kellene a már meglevő ipari parkok projektjeinek megvalósítását, valamint gondolkozni kellene újabb ipari parkok létrehozásán, például Érmihályfalván és Margittán is – jegyezte meg. Fontos lenne továbbá az érmihályfalvi határátkelőhely teherforgalomra alkalmassá tétele: egy új teherforgalmat lebonyolító határátkelőhely lerövidítené időben és kilométerekben is a távokat. Debrecen és Érmihályfalva mintegy ötven kilométer távolság, de a tehergépkocsik, ha a borsi határátkelőn mennek át, 150 kilométert kerülnek, ha pedig a petei határátkelőt használják, 200 kilométert – mutatott rá. „Ez a két lépés lehetővé tenné, hogy a BMW-gyár beszállítói és alvállalkozói ne csak Debrecen és környékére szorítkozva gondolkozzanak, hanem lehetőséget lássanak a magyarlakta Érmellék leendő ipari parkjaiban is” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában