Javaslat

2020.02.26. 11:30

Tanügyminisztérium: Mindenki maradjon ott, ahol van

Pikó Stefánia

Az Agerpres híradása szerint a román tanügyminisztérium átiratban szólította fel hétfőn a tanfelügyelőségeket, hogy a tanintézetek korlátozzanak, függesszenek fel vagy töröljenek minden külföldre tervezett kirándulást, utazást, illetve függesszenek fel mindenféle kollektív iskolai vagy iskolán kívüli rendezvényt (szimpóziumot, konferenciát, kirándulást, tanulmányutat). A szaktárca azért döntött így, mert jelentősen megnőtt a légúti fertőzések és influenzás megbetegedések száma az oktatási intézményekben, az egészségügyi tárca és a külügyminisztérium pedig a „különféle vírusokkal” való megfertőződés veszélyére figyelmeztetett. A tanfelügyelőségeknek kötelességük tájékoztatni a közegészségügyi igazgatóságokat minden olyan iskoláscsoportról, amely jelenleg külföldön tartózkodik, tájékoztat még közleményében a tárca. „Minden külföldről visszaérkező személy köteles orvosi igazolást felmutatni az iskolába való visszatértekor” – szögezi még le a közlemény. A minisztérium azt javasolja ugyanakkor, hogy az Iskola másként hétre tervezett tevékenységeket a tanintézményekben szervezzék meg.

Nincs más választás

Az Ady Endre Elméleti Líceum igazgatója, Vad Márta lapunknak elmondta, a csütörtöki nap folyamán tartanak majd tantestületi gyűlést, melyen részletesen átbeszélik a tanügyminisztérium által megfogalmazott előírásokat, illetve átnézik az intézmény előre betervezett eseményeit, hogy mi az, amit esetleg így is megtarthatnak.

A Szacsvay Imre Általános Iskola igazgatója, Pásztor Gabriella azt nyilatkozta, ők a lehető legrövidebb időn belül eljuttatták az átiratot a tantestület minden tagjának, illetve az iskolákban is másolatokat tűztek ki erről. Nemcsak a tanárok tájékoztatására fókuszáltak, hanem a diákokkal is megbeszélték az ügyet, az iskolarádióban is elhangoztak az átirat pontjai. Sajnálatos módon több eseményt, köztük a hét végére tervezett Irodalmi farsangot is el kellett halasztani meghatározatlan időre. Az igazgató a gyerekek számára is a „jobb félni, mint megijedni” közmondásunkat hangsúlyozta, véleménye szerint tehát ez az intézkedés pozitív, az események, kirándulások, vetélkedők ügyét megoldják, ezeket pótolni fogják, amint lehet, most fontosabb az elővigyázatosság. Egyébként úgy tapasztalja, a megfázáshullám az iskolában lecsengett, már teljes létszámmal vannak jelen az osztályok. „Nincs más lehetőségünk, mint betartani az előírásokat” – válaszolta Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes arra a kérdésünkre, hogy mit szólnak a korlátozásokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában