Maturandusz

2020.02.10. 13:45

Szalagavatót rendeztek a Lorántffyban

Csütörtökön tartották meg szalagavató ünnepségüket a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium végzős diákjai a Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE).

Pap István

Szükség volt a nagy térre a Lorántffy Gimnázium maturandusz ünnepségéhez, ezt bizonyítja az a tény, hogy zsúfolásig megtelt a PKE Teleki/Városháza utcai épületének díszterme csütörtök este. A hét órakor kezdődő ünnepséget a végzős diákok tánca nyitotta meg, majd Dénes-István Lukács, a Nagyvárad-olaszi református gyülekezet lelkipásztora, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület generális direktora mondott áhítatot, Máté evangéliumából vett ismert idézetekre építve fel üzenetét. Az evangelista ugyanis így ír: „Ti vagytok a föld sója. (…) Ti vagytok a világ világossága. Hegyen épült várost nem lehet elrejteni, lámpást és gyertyát sem azért gyújtanak, hogy véka alá rejtsék, hanem hogy a lámpatartóba tegyék és világítson mindenkinek. Úgy tündököljék a ti világosságtok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó tetteiteket és dicsőítsék a ti mennyei atyátokat. (…) Minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt terem.” Az érettségire készülő érett fiataloknak azt kívánta az igehirdető, hogy viseljék büszkeséggel és bátorsággal az érettségüket jelző jeleket, a kitűzőt valamint a szalagot, és az érettségit követő ismeretlen úton is tartsák meg keresztény hitüket, az élet megpróbáltatásai közepette is őrizzék meg a jövőbe vetett reményüket. Soós Sándor, az iskola igazgatója a kötelességek fontosságát hangsúlyozta beszédében: „kötelezettségük van a családban és kötelezettségük lesz akkor is, amikor saját családjuk lesz, és a társadalommal szemben is lesznek kötelezettségeik. Ezekkel számolni kell. Vegyék az akadályokat bátran, mert lesznek bőven akadályok, amelyeket meg kell tudni oldani” – üzente az igazgató a fiataloknak.

Ötletes előadások

Varga Noémi végzős diák Leonard Cohen örökzöld dalát, a Hallelujah-t énekelte, majd a XII.A és a XII. B. osztályfőnökei, Thalmeiner Zoltán és Csűry Ágnes tették ki a kitűzőket a végzősök ruhájára, majd az iskola tanárai, munkatársai kaptak kitűzőket a diákoktól. Ezt követte a két osztály műsora. A XII. A. diákjai egy akciófilm előzetesének a saját osztályukra történő vicces adaptációjával vezették fel saját produkciójukat, és ezzel meg is adták az alaphangot a számos humoros ötlettel gazdagított, osztály-jelentekből és dalokból álló műsorukhoz. A XII. B. osztály műsora erősen támaszkodott a modern technológia mindennapossá vált vívmányaira, már a diákok bemutatásakor a színpad mellett felállított kivetítőn az internetes közösségi oldalakat idéző módon pörögtek a fényképek, és a mobiltelefonnal készül minivideók is nagy hangsúlyt kaptak produkciójukban. A végzős diákok szórakoztató, ötletes előadásait látva a szülőkkel, tanárokkal, rokonokkal együtt azt kívánhatjuk nekik, legyen sikeres az érettségijük, és azt követően is őrizzék meg mindvégig jó kedélyüket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában