Borkultúra

2020.02.11. 13:00

Rekordrészvétel és új kategória a szentjobbi borversenyen

A tavalyinál több minta került a zsűri elé a szentjobbi borversenyen, melyen egy új kategóriát is bevezettek.

Rencz Csaba

Nagy volt a sürgés-forgás az elmúlt szombaton este Szentjobb központjában. Nemcsak az jelentette az élénkséget, hogy a sportterem melletti műfüves pályán fiatalok még kilenc órakor is rúgták a bőrt a mínusz fokokban, hanem hogy a közeli lakodalmas házban a XXII. borversenyt tartották. A parkolóban több tucatnyi autó szélvédőjén tükröződött a telihold fénye, jeleként annak, hogy sokan jelentkeztek a szervező Csáki Miklós Borbarátok Körének hívására. Mint kiderült, a tavalyi részvételt (203) túlszárnyalva 212 minta került összesen a zsűri elé. Utóbbi tagjai voltak: dr. Popa Dorin, Szoboszlai Hilda és Csaba, Czapp Árpád, Uram Gabriel és Fenesi Péter, és a 9 és 13 óra közötti nevezési idő után ültek asztalhoz. Összesen húsz településről – Vajda, Tóttelek, Szentmiklós, Szentjobb, Szentimre, Székelyhíd, Püspöki, Monospetri, Palota, Ottomány, Várad, Margitta, Kovácsi, Érmihályfalva, Élesd, Diószeg, Albis, Szentlázár, Létavértes (Hajdú-Bihar megye), Mikháza (Maros megye) – gyűlt össze a 102 száraz, 38 aromás, 45 vörös, 19 rozé bor, illetve nyolcat neveztek az idén elsőként meghirdetett „szentjobbi régi ízek” kategóriába. Ahogyan előzőleg Zatykó Jácint alpolgármester lapunknak elmondta: ezt azoknak találták ki, akik nem hagytak fel a magántermő szőlő termesztésével, hogy az abból készült borokkal is legyen lehetőség a megmérettetésre.

Különlegesen jó borok

Az este nyolc órára tervezettnél később került sor az eredmények kihirdetésére, akkor már minden hely foglalt volt a terített asztaloknál.

Dr. Popa Dorin zsűrielnök (balra) és Zatykó Jácint alpolgármester köszöntötte a megjelenteket

A szervezők nevében Zatykó Jácint köszöntette az egybegyűlteket, egyúttal köszönetet mondva az esemény lebonyolításában segédkezőknek munkájukért. Popa Dorin a zsűri elnökeként úgy értékelte, hogy idén különlegesen jó borokat kóstolhattak. Külön köszönetet mondott László Sándornak és Zatykó Istvánnak, a nevezett borbaráti kör vezetőinek a helyi borverseny folyamatának elindításáért és életben tartásáért. Ugyancsak név szerint köszöntötte a hegyközszentimrei Úr pincészet képviseletében idősebb és ifjabb Úr Zsigmondot, mint fogalmazott, a megye legnagyobb termelőinek ott a helye az ilyen eseményeken. (Nevezettek egy lapunknak adott, tavaly decemberben megjelent interjúban tettek – ezzel betartott – ígéretet, miszerint részt vesznek az ilyen találkozókon – szerz. megj.). Popa Dorin arra is felhívta a figyelmet, hogy a váradi várban egy úgynevezett bormúzeumot fognak létrehozni, ami nemcsak a régió szőlő- és bortermeléséről fog szólni, de az értékesítésben is segítséget fognak nyújtani a gazdáknak, akiket arra is kért, hogy majd vegyenek részt az erdélyi szintű borversenyen Marosvásárhelyen. A továbbiakban dr. Nagy Miklós szalárdi polgármester, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar megyei elnöke gratulált a szervezőknek, résztvevőknek, hangsúlyozva, hogy milyen fontosak az ilyen, egymásra figyelésre késztető rendezvények. Ezt követte a díjak átadása. Összességében egy nagyarany, 60 arany, 66 ezüst és 55 bronz minősítés talált gazdára, 22-en dicséretben részesültek.

Eredmények

A legmagasabb pontszámot elért borlovagrendi tag díját Kovács Zoltán vehette át

Tekintettel a legjobb minősítésben is elért nagy számra, csak azokat közöljük (kategóriától függetlenül), melyek 19 pont felettiek. A nagyarany minősítést 19,6 ponttal a szentimrei Guba Jenő zalagyöngye érdemelte ki, a továbbiak: Kovács Zoltán (Érmihályfalva), sauvignon blanc, 19,33 pont; Murgui Gabriella (Székelyhíd) – szürkebarát, 19,27 pont; Hegedüs Attila (Érmihályfalva) – generosa-szürkebarát, 19,27 pont; Hegedüs Attila – generosa, 19,17 pont; Mikó Károly (Szentjobb) – királyleányka, 19,13 pont; Úr pincészet (Hegyközszentimre) – ottonel, 19,13 pont; Hegedüs Attila – chardonay, 19,1 pont; Tóth Géza (Hegyközszentimre) – királyleányka, 19,03 pont; Hegedüs Attila – furmint, 19 pont. A helyi régi ízek kategóriában a fentiektől eltérően 1-től 10-ig pontozták a jellemzően vegyes borokat, itt volt egy arany minősítés: Rauch László 8,3 ponttal; egy ezüst: Disznós Zoltán 7,93 ponttal és egy bronz: Rauch László 6,47 ponttal; a további 5 minta dicséretben részesült.

A Csáki Miklós Borbarátok Körének vándordíját idén Mikó Károly kapta

Az Erdélyi Magyar Borlovagrend Érmelléki Legátusának díjait László Sándor adta át, a legmagasabb pontszámért járót Guba Jenőnek, a legmagasabb pontszámot elért borlovagrendi tagét pedig Kovács Zoltán vehette át. Helyi borosgazdák 74-en neveztek a versenyre, a Csáki Miklós Borbarátok Körének 2015 óta létező vándordíját idén Mikó Károly kapta. Egy órával voltunk már csak éjféltől, amikor minden oklevél, érem és kupa gazdára talált, közben a vacsora is fogyott, azt követően pedig a Nyárádmenti Bakák zenekar muzsikájára szólt a nóta, később tombolasorsolást is tartottak.

 

 

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik