Aktuálpolitika

2020.02.01. 11:22

Magyar alpolgármestert szeretnének Váradon

Magyar összefogás kialakítása, a Bihar megyében tapasztalt magyar intézményvezetők leváltása szerepelt a témák között az Erdélyi Magyar Néppárt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

János Piroska

Az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt egyesülésére és a választáson való közös szereplésükre emlékeztetett Csomortányi István, az EMNP országos elnöke, akinek elmondása szerint ez fontos lépés annak érdekében, hogy az erdélyi magyar–magyar párbeszéd elmozduljon a jelen állapotát jellemző holtpontról. „Úgy gondolom, hogy a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt együttesen végre képes lesz rávenni arra a nagyobbik erdélyi magyar szervezetet, hogy akár az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum összeüljön és közös dolgainkról beszéljünk” – tette hozzá. Ez elmondása szerint különösen abból a szempontból lenne fontos, mivel az előttünk álló két választással – a kétfordulós polgármester-választás és a megyei tanácselnökök közvetlen megválasztása – kapcsolatos szabályokat a magyar közösség kárára fogják módosítani. „Az országos fő megoldandó feladatok során mi arra törekszünk, hogy Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben is, illetve a két megyében külön-külön legyen teljes körű magyar–magyar együttműködés. Ezeknek a megállapodásoknak az elkövetkező rövid időszakban meg kell születniük, hiszen amennyiben kétfordulós lesz a polgármester-választás, akkor Vásárhely, illetve Szatmárnémeti magyar polgármesteri esélyei jócskán csökkennek” – fogalmazott. „Bihar megye egy olyan helyszín, ahol nem állunk túlságosan jól, hiszen Erdélyben talán itt jött össze az egyik legszervesebb és legfurcsább együttműködés a megye vezetésében az RMDSZ és a PSD között. Ennek hihetetlenül káros következményei vannak már most is, hiszen azzal, hogy a PSD országosan megbukott, teljesen világossá vált az, hogy ez a bukás be fog következni megyei szinten is” – véli az EMNP országos elnöke. Elmondta: a megye elmúlt négyéves vezetése gyakorlatilag csődközeli helyzetet látszik teremteni, a megyei tanács éppen a napokban szavazott egy ötvenmillió lejes hitel felvételéről, „ezzel gyakorlatilag beismerték azt, hogy a gazdálkodás tekintetében komoly problémák vannak”.

„Szomorú valóság”

„A hangzatos bejelentéseken és ígéreteken túl a valóság igen szomorú. A teljesség igénye nélkül: a mai napig nem készült el egy sem a beígért fél tucat tanmedence közül, az ipari parkok csak papíron léteznek, a repülőteret csődbe vitték és át kellett adniuk Nagyváradnak, a megye magyarlakta kisvárosait elkerülő utak szintén csak a mérnökök rajzasztalain léteznek – Nagyszalonta lakói például 2009 óta hallják az erről szóló ígéreteket –, de semmivel sem áll jobban a gázhálózat beígért kiterjesztése sem, ahogyan a sokszori bejelentés ellenére egy tollvonás sem született a három éve a római katolikus egyháztól dicstelenül elperelt egykori pénzügyi palota felújítása kapcsán, továbbá sehol sem tartanak az olyan kisebb beruházások, mint a révi egykori Zichy vadászlak helyreállítása, vagy a sokat emlegetett feketeerdői ifjúsági központ, ugyanakkor a vízszolgáltatás esetében is csupán az árak nőnek, nem a minőség, miközben a megye szemétgazdálkodásának kérdése is megoldatlanul, időzített bombaként marad a következő megyei vezetésre” – áll a sajtótájékoztató apropóján kiadott közleményben.

„Ilyen körülmények között Bihar megye esetében úgy látszik, hogy amennyiben nem lesz magyar–magyar együttműködés – mi azt szeretnék, ha ez mégiscsak létrejönne – lehetséges, hogy a vészforgatókönyvet kell érvényesíteni. Látva a helyzetet, az elmúlt két és fél évben megpróbáltunk utat nyitni, hogy a megye vezetését átvevő legnagyobb politikai erejével valamilyen párbeszéd jöjjön létre. Olyan körülmények között, amikor a liberális párt gyakorlatilag a megyei tanácsban és azon kívül is folyamatosan háborúzik a PSD–RMDSZ-koalícióval, teljesen világos, hogy a megyei tanácsban a magyar jelenlétet a Néppárt fogja tudni biztosítani” – jegyezte meg Csomortányi István.

„A Néppárt évek óta figyelmeztet, hogy az RMDSZ rossz úton járt, amikor 2016-ban elfogadta a megyei tanács elnöki posztját, feladva ezzel a nagyváradi alpolgármesteri tisztséget, és ezzel felszállt a PSD süllyedő hajójára” – mondta el Habinyák István, a Néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke. Elmondása szerint ennek a politikának a következménye, hogy elkezdődtek a magyar intézményvezetők leváltásai: a megyei nyugdíjpénztár vezetőjének január közepi leváltása, illetve az újabb alprefektus ideiglenes kinevezése is azt sejteti, hogy „előbb-utóbb egyiknek mennie kell, tiszta sor, hogy melyik lesz az”. Horia Laurențiu Carțiș alprefektus kinevezése kapcsán Csomortányi rámutatott, számukra teljesen világos, hogy Bihar megyében a Népi Mozgalom megerősítése mögött a liberális párt áll, ennek pedig az a célja, hogy koalíciós partnert vigyenek maguk mellé a megyei tanácsba. Elmondása szerint az RMDSZ-nek nem maradt elég ereje ahhoz, hogy megvédje a magyar intézményvezetőket, így újabb leváltásokra számítanak. „Ezt mutatta Szarka Árpád leváltásának ügye, aki egyébként elismert szakember, sok magyar és nem magyar emberen segített, amíg különböző intézmények élén dolgozott. Mi károsnak ítéljük azt, hogy szakembereket úgy cserélnek le, hogy teljesen világos az e mögött rejlő politikai szándék” – tette hozzá.

„Ha országos viszonylatban nézzük, akkor sem miniszteri, sem államtitkári szinten nem nagyon találunk magyar neveket, ez annak tudható be, hogy az RMDSZ elvesztette a tárgyalóképességét, mivel mindenkit hátba szúrva, senkivel sem képes koalícióra lépni. Ez Nagyváradon is nagyon jól érzékelhető, mivel lassan már négy éve nincs magyar alpolgármestere a városnak, és Várad minden magyar problémája egyetlen ember megoldására vár. Az Erdélyi Magyar Néppárt arra törekszik, hogy valós alternatívát nyújtson a választóknak és megőrizzük a magyar jelenlétet a megye vezetésében, illetve hosszú évek után ismét magyar alpolgármestere legyen Váradnak” – jegyezte meg a megyei elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában