Aktuálpolitika

2020.02.19. 18:01

Kiskerekiben kezdődik a megyei RMDSZ előválasztási sorozata

Ezen a hétvégén, vasárnap, mozgóurnás szavazással Kiskerekiben rajtol Bihar megyében az RMDSZ előválasztási sorozata. Tizenheten pályáznak a tizenegy helyi tanácsosi helyre. A polgármesteri tisztségre a jelenlegi községvezető, Nyíri Sándor az egyedüli jelölt.

Ciucur Losonczi Antonius

A Fekete Sas-palotabeli székházban tartott tegnap délelőtti sajtótájékoztatón Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke felidézte, hogy január közepén kezdték a felkészülést az előválasztásokra. Az alapszabályzat értelmében minden helyi szervezetnél tevékenységi beszámolót tartanak az RMDSZ-elnökök, valamint a négy évvel ezelőtt önkormányzati mandátumot nyert polgármesterek, alpolgármesterek, tanácsosok. Ezen folyamat március végéig lezárul, illetve ezzel párhuzamosan kiválasztják és rangsorolják azokat a jelölteket, akik RMDSZ-es színekben kívánnak indulni az idei helyhatósági választásokon. Több módszer létezik erre: az elektoros szavazás, az álló- vagy mozgóurnás, illetve, ahol szükséges, felmérés készítése az adott településen.

Minden olyan helységben (több mint 60), ahol magyarok élnek, akár csekély lélekszámban is, az RMDSZ indít jelölteket, és eddig 18 településről érkezett visszajelzés a megyei vezetésnek arról, hogy az urnás procedúra mellett döntöttek. Mindenki jelentkezhet, „bárki, aki az utcáról bejön”, hiszen az RMDSZ egy nyitott szervezet, közel harminc éve előválasztásokat szervez, és „nem egy pártirodában döntik el valakik, hogy kik legyenek a jelöltek” – fogalmazott Borsi Imre Lóránt. Hozzátette: az aspiránsoknak ki kell tölteniük egy formanyomtatványt, és eleget kell tegyek bizonyos feltételeknek, például erkölcsi ajánlásokat és támogatói aláírásokat kell szerezzenek.

Előválasztás Kiskerekiben

Nyíri Sándor negyedjére is megpályázza a polgármesteri széket az érmelléki Kiskerekiben, ahol a mozgóurnás módszert szokták alkalmazni. Elmondása szerint küldöttgyűlésen határozták meg ennek időpontját. Tíz napig lehetett jelentkezni a tisztségekre, éppen benne vagyunk a kéthetes kampányidőszakban. Szombaton kampánycsend lesz, majd vasárnap 9–20 óra között fog zajlani az előválasztás.

A Facebookon, a község weboldalán, plakátokkal és a postaládákba bedobott szórólapokkal hívták fel a lakosok figyelmét a szavazás módjára. Tizenheten pályáznak a 11 helyi tanácsosi helyre, az átlagéletkoruk 30 év, van köztük tanügyben dolgozó, gazdálkodó és vállalkozó is. Az elöljáró kiemelte azt, mennyire fontos, hogy minden szinten (helyi, megyei, országos és uniós) képviselve legyen a magyarság, mert csak így lehet eredményeket elérni. Kiskerekiben jövő nyárig az utcák 95 százaléka le lesz aszfaltozva, minden iskolát felújítottak (belső mosdók, központi fűtés), a nagyobb biztonság érdekében elkezdődött az utcák bekamerázása, mezőgazdasági utakat köveztek le, nekifogtak a polgármesteri hivatal renoválásának, és beindították az after school programot- sorolta a teljesség igénye nélkül a megvalósításokat a polgármester.

Kiskerekinek a legutóbbi népszámláláskor 2416 lakosa volt, akiknek a 99 százaléka magyar ajkú. A központ a 800 éves Kiskereki, és még két falu tartozik a községhez, Érkeserű és Asszonyvására, melyeket 1200 évvel ezelőtt említettek először a Váradi Regestrumban.

Borítóképünkön: Borsi Imre Lóránt (bal oldalon) és Nyíri Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában