Koronavírus

2020.02.28. 13:50

Ketten vannak megfigyelés alatt

Egy második személyt is beutaltak a nagyváradi városi kórház járványosztályára, mert Olaszországnak olyan régiójából jött haza, ahol karantént rendeltek el a koronavírus miatt.

Pap István

Egy Neamț megyei illetőségű, ötven éves sofőr érkezett vissza Olaszországból kedden este Romániába a borsi vámon keresztül, és mint kiderült, egy a karanténba zárt faluban is járt Piacenza város mellett. A férfi ugyan nem mutatta semmilyen megbetegedés szimptómáit, ennek ellenére bevitték a nagyváradi városi kórház járványosztályára, ahol elkülönítették. Itt vért vettek tőle, amit elküldtek a temesvári Victor Babeș Járványközpontba, tudtuk meg Daniela Rahotatól, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság igazgatójától. A vizsgálat eredménye már tegnap megérkezett, és negatív lett. A tegnapi nap folyamán egy második mintát is vettek a férfitől, amit szintén elküldtek Temesvárra. Kérdeztük Daniela Rahotát arról az ötvenkét éves ről is, akit szintén másoktól elzárva tartanak a városi kórházban, mert koronavírusra emlékeztető szimptómákra panaszkodott, és korábban Olaszországban járt. A nő első vérvételének eredménye negatív lett, tőle is újra vért vettek. Az újabb eredmények mind a férfi, mind a nő esetében mára várhatók. Daniela Rahota elmondta, hogy mindkét megfigyelt személy jól van.

Központok

Bihar megyében két központot hoztak létre a koronavírus-gyanús személyek elkülönítésére. Mivel Bihar határmegye, ahol rengeteg olyan ember léphet be az országba, akik fertőzött régióból jöhetnek, ezért volt szükség a központok létrehozására. Ugyanakkor a Bihar Megyei Sürgősségi Esetek Bizottsága minden nap összeül, hogy elemezze az éppen aktuális helyzetet. A bizottság tagjai a megye prefektusa és alprefektusai, a közegészségügyi igazgatóság, a mentőszolgálat, a SMURD gyorsmentő szolgálat és a megye főbb kórházainak a vezetői is.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában