Felhívás

2020.02.20. 09:36

„Idén is töltsük meg anyanyelvvel a Facebookot!”

Az Ovisuli Egyesület és a Diákokért Egyesület 2017-ben indította azt a kezdeményezést, melynek lényege, hogy a közösségi médiát felhasználva ünnepeljék meg az anyanyelvet február 21-én.

Törő Enikő

Az anyanyelv nemzetközi napjára készülve kedd délután sajtótájékoztatót tartott Pető Dalma, az Ovisuli Egyesület elnöke, hogy felhívja a figyelmet az egyre népszerűbb közös verselésre. A tájékoztatón elhangzott: 1999-ben az UNESCO közgyűlése február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította, mellyel az ENSZ fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára.

Mindkét civil szervezet általában óvodásoknak és kisiskolásoknak szervez programokat, az interaktivitásra fektetve a hangsúlyt. Ennek a programnak is ez az alapelve, hangzott el, továbbá az is, hogy felhívják a figyelmet a magyar tannyelvű óvodákra és iskolákra. „Arra való tekintettel, hogy a beiskolázások időszaka előtt vagyunk, idén is megszervezzük a programot, közösen a váradi és Bihar megyei óvodásokkal, elemistákkal, pedagógusokkal a jelzett napon, február 21-én. Szeretnénk felhívni a figyelmet a magyar nyelven való tanulás fontosságára, ugyanis ez a magyar közösség és kultúra fennmaradásának alapja” – fejtette ki.

A program, felhívás lényege az, hogy a gyermekek közösen, vagy akár egyénileg magyar nyelvű mondókát, verset adjanak elő, erről a pedagógusok, szülők videófelvételt készítsenek, vagy jelentkezzenek be élőben Facebookon, és a videón jelöljék meg valamelyik (vagy mindkét) egyesület közösségi oldalát, illetve használják a #azanyanyelvnapja és a #ovisuliegyesulet hashtageket. „Töltsük meg anyanyelvvel a Facebookot!” – hangzott el a tájékoztatón.

Mondóka és vers

Az óvodások számára Nagy Pető Réka, a 34-es óvoda óvónője ajánlott egy mondókát: „Szita, szita, sűrű szita / Ma szitálok, holnap sütök. / Neked egy kis cipót sütök. / Megzsírozom, megvajazom, / Mégis, mégis neked adom.” A nagyváradi 11-es iskola tanítónői az iskolások számára Kárply Amy Arany ablak című versét ajánlották: „Nyugvó nap fényét őrzi az ablak / Kisleány olvas háttal a napnak / Leckét betűzget, szókat tagolgat: / a betűk szóvá összefonódnak. / Szavakból mese szövődik lassan, / kisleány olvas arany ablakban.” Az idézett mondóka és vers csupán irányt mutató jellegű, bármilyen más mondókával, versrészlettel, verssel, gyermekdallal készülhetnek a gyermekek, pedagógusok, szülők. Az elmúlt években többen a magyar nyelvet, anyanyelvet bemutató, népszerűsítő rajzokat készítettek és töltötték fel a közösségi oldalra, mások bábszínházból jelentkeztek be élőben, mindezzel szintén az anyanyelvet ünnepelve.

Perecz-Simó Annamária, a Diákokért Egyesület elnöke lapunknak kifejtette: azért csatlakoztak idén is, mert ők is lényegesnek tartják egyfelől a kreativitásra való nevelést, másrészt pedig arra szeretnének buzdítani mindenkit, hogy helyesen használja az anyanyelvét, és merje is használni azt.

 

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában