Népi gyermekjátékok

2020.02.27. 15:30

Farsangi mulatságot tartottak a csillagocskáknál

Idén is megszervezte nagyszabású farsangi mulatságát a Csillagocska Alapítvány a Csillagocska Református Zeneóvodába járó gyermekeknek és családjaiknak.

P. Nagy Noémi

Már hagyománynak számít, hogy a nagyváradi Csillagocska Református Zeneóvodában minden fontosabb ünnephez, jeles naphoz kapcsolódva különböző rendezvényeket, tevékenységeket, kreatív kézműves foglalkozásokat szerveznek. A kis óvodásoknak lehetőségük nyílik megismerkedni többek között a Márton napi, a pünkösdi, a húsvéti, a szüreti, az adventi, a karácsonyi ünnepkör jelentőségével és a hozzájuk kapcsolódó népi hagyományokkal.

Február 26-án, húshagyó kedden pedig farsangi mulatságot tartottak a csillagocskák a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében, ami hamar megtelt a különböző jelmezekbe öltözött kisgyermekekkel és szüleikkel, akik közül többen maguk is beöltöztek. A gyermekek erre a délutánra hercegnőkké, kalózokká, mesefigurákká, szuperhősökké, boszorkányokká, varázslókká, lovagokká, tűzoltókká és még sok más képzeletbeli figurává változhattak.

Népi gyermekjátékok

A népi hagyományokhoz kapcsolódó rendezvény a hagyományos ünnepkörök fontosságára kívánt rávilágítani. Ez alkalommal sem hiányozhatott az élő népzene, a népdalok és a népi gyermekjátékok.

A program a kis-, közép- és nagycsoportosok jelmezes felvonulásával kezdődött, ekkor mindenki bemutathatta szebbnél szebb jelmezét. Majd következtek a különböző szórakoztató és mókás játékok, ezeken az egész család részt vehetett. Természetesen nem maradhatott el a farsangi fánk, valamint a mindenféle finom falat, ami a családok jóvoltából került az asztalra. Az estébe nyúló farsangi mulatság tombolahúzással ért véget. A rendezvényt a budapesti Hagyományok Háza támogatta.

 

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában