Emlékrendezvény

2020.02.21. 10:37

Emlékezés, közönségtalálkozó és filmbemutató

Lakitelek, 2020. február 15. Béres József mellszobra, Lantos Györgyi és Máté István szobrászmûvész alkotása a Lakitelek Népfõiskolán kialakított Nemzeti Panteonban az avatás napján, 2020. február 15-én. A Béres Csepp feltalálója, Széchenyi-díjas kutató 100 éve, 1920. február 7. született. MTI/Bús Csaba

A minap szobrot állítottak a Lakiteleki Népfőiskolán kialakított Nemzeti Panteonban a száz éve született Béres József Széchenyi-díjas kutatónak, a Béres Csepp megalkotójának. Azt megelőzően a legendás feltaláló küzdelmes és viszontagságos életéről készült játékfilmet mutatták be a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. Gyöngyössy Bence rendező, Kabay Barna producer, Petényi Katalin forgatókönyvíró alkotása, A feltaláló Magyarország határain kívül először lesz látható február 24-én, mégpedig épp Nagyváradon, egy rendkívüli, egyszeri emlékrendezvény keretében. A filmet a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében közönségtalálkozó keretében mutatja be a Tőkés László elnökölte Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács. Hétfőn 17 órakor a díszudvaron lesz koszorúzás a kommunizmus áldozatainak emléktáblájánál, majd 17.30-kor a feltaláló fia, egyben életművének folytatója, dr. Béres József, valamint a film több alkotója (köztük a címszereplő Gáspár Tibor) köszönti a publikumot, a vetítés 18 órakor kezdődik. A szervezők mindenkit szeretettel várnak a jeles alkalomra a Teleki (Városháza) utca 27. szám alatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában