Ítélet

2020.02.21. 11:48

Első fokon elítélték Adrian Maghiar váradi orvost

A Nagyváradi Bíróság első fokon bűnösnek találta Adrian Maghiart, a Nagyváradi Egyetem Orvosi Karának dékánját, a Pelican kórház egyik alapítóját, amiért felületesen kezelt egy beteget, aki emiatt meghalt. Az ügy 2013-ra nyúlik vissza, amikor Maghiar kivizsgálta M. P. 58 éves margittai pácienst, és kizáródott hegsérvet diagnosztizált nála. Az orvos elvégezte az operációt és két hét múlva elengedte a kórházból, de újabb három nap elteltével ismét be kellett utalni a beteget, mert rosszul érezte magát. A páciens testében savós folyadékgyülem alakult ki, amit Maghiar eltávolított, majd néhány nap múlva kiengedték a nőt a kórházból. Három nappal később a páciens rosszul lett, bevitték a margittai kórházba, ahol vérmérgezést állapítottak meg nála. Innen a beteget a megyei kórházba szállították, ahol megerősítették a diagnózist, ráadásul tüdőembóliát is diagnosztizáltak, ami végzetesnek bizonyult, a hölgy ugyanis másnap meghalt. A boncolás megállapította, hogy a vérmérgezést az operációs seb elfertőződése okozta. Későbbi a Temesváron és Bukarestben is elvégzett törvényszéki orvosi vizsgálatok is megállapították, hogy az orvos antibiotikumokat kellett volna beadjon a páciensnek, továbbá 7–10 napig antikoagulánsokat kellett volna adni neki, éppen azért, hogy megelőzzék a fertőzéseket és egy esetleges tüdőembólia kialakulását, ami végül is a beteg halálát okozta. A bíró ezt az aspektust emelte ki ítéletében, amikor azzal érvelt, hogy ha a beteg antibiotikumokat kapott volna, akkor a fertőzés kockázata csökkent volna, és ha a beteg ennek ellenére mégis meghal, akkor is legalább elmondható lett volna, hogy az orvos mindent megtett annak érdekében, hogy megfelelő módon kezelje a pácienst. A bíróság a végrehajtás elhalasztásával két év börtönbüntetésre ítélte Adrian Maghiart, a bűncselekmény törlődik Maghiar erkölcsi bizonyítványából, amennyiben az elkövetkező két évben nem követ el újabb törvénytelenséget. A bíró azért szabott ki enyhe büntetést, mert az elhunyt családja időközben visszavonta büntetőjogi keresetét Maghiar ellen. Az orvos ártatlannak tartja magát és fellebbezett, így az ügyet most a Nagyváradi Ítélőtábla tárgyalja.

Borítókép: Adrian Maghiar, a Nagyváradi Egyetem Orvosi Karának dékánja, a Pelican kórház egyik alapítója. Fotó: ebihoreanul

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában