A hit szolgálatában

2020.02.24. 10:50

Egyházmegyei érdemérmet adott át Böcskei László megyés püspök

Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök születésének 109. évfordulóján, február 21-én, pénteken a székeskáptalan tagjai a jelenlévő papokkal és hívekkel közösen esti dicséretet végeztek a nagyváradi székesegyházban. Az esti dicséret keretében Kosztandi Mihály micskei hívő az egyházmegye főpásztorától vette át A hit szolgálatában elnevezésű egyházmegyei érdemérmet.

Ciucur Losonczi Antonius

A nagyváradi egyházmegye vértanú püspökének közbenjárását kérték a jelenlevők, és együtt imádkoztak szentté avatásáért. Prédikációjában Kovács F. Zsolt püspökségi irodaigazgató arra mutatott rá: akkor hiteles valaki, ha szavait tettei is igazolják. Jézus is így cselekedett, és később maguk a tanítványok is. A hiteles életért üldözték a keresztényeket már az első századoktól kezdve és napjainkban is sokan vannak olyanok, akik az életüket adják hitükért. így válnak hiteles keresztényekké, ez alól pedig Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök sem képzett kivételt.

Böcskei László megyés püspök felidézte: 2012-ben kezdeményezte azt, hogy az egyházmegyében legyen egy olyan elismerés, melyet kiválasztott személyeknek lehet átadni ünnepélyes keretek közt, ezzel a hálát is kifejezve azok iránt, akik hosszú időn keresztül kevésbé látványosan, vagy nem annyira a nyilvánosság előtt tanúságot tettek az életükkel, az ő szolgálatukkal a hitükről. Építették az egyházat, a közösséget, és szerepvállalásukkal talán másokat is hozzásegítettek ahhoz, hogy megtalálják az Istenhez vezető utat. Most már nyolcadik alkalommal, hogy az esperességektől beérkezett javaslatokat kiértékelték. „Én nagyon örvendtem annak, hogy az idén nagyon nehéz feladat hárult az ezzel foglalkozó bizottság tagjaira, hiszen hat jelölt volt felterjesztve. Én valamennyiüknek adtam volna egy-egy érmet, de a szabályzat értelmében évente csak egyet ítélünk oda”- fogalmazott a főpásztor. Hozzátette: ez annak a jele, hogy ott vannak a közösségekben azok az emberek, akik komoly gyökerekkel bírnak, és ugyanakkor kitartóak és elköteleződtek is a korunkra jellemző minden borúlátás dacára. Ők tulajdonképpen példaképek lehetnek számunkra, és a nagy elődeink nyomdokain járnak.

Mihály Balázs micskei plébános olvasta fel a kitüntetett személy életrajzát, majd felsorolta azokat a megélt értékeket és erényeket, amelyek őt arra késztették, hogy felterjessze a javaslatot, Kovács F. Zsolt pedig az elismerés hivatalos szövegét ismertette a jelenlevőkkel.

Kosztandi Mihály elmondta, úgy érzi, semmit sem tett ennek elnyeréséért, csak a kötelességét végezte, egy ilyen kitüntetésnek mégis kötelező ereje van. Továbbra is megpróbálja hűségesen szolgálni az egyházát, és felajánlja a díjat azoknak a már elhunyt, vagy még élő személyeknek, akik meghatározták az ő előrehaladását az üdvösség felé vezető úton.

 

Borítókép: A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában