Előkészítő osztályok

2020.02.27. 15:30

Az eddiginél több magyar gyermekre számítanak

A 2020/2021-es tanévben magyar szakon Nagyváradon 14 osztályt irányoztak elő 353 gyermek számára (jelenleg 269-en járnak előkészítő osztályokba), míg a megyében összesen 68 magyar előkészítő osztályt indítanának, mely 1379 gyerek befogadására képes (a jelenlegi diáklétszám 1168).

Ciucur Losonczi Antonius

Alin Novac-Iuhas Bihar megyei főtanfelügyelő a tegnap tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy van elég hely minden olyan gyermek számára, akiket előkészítő osztályba iratnak a 2020/2021-es tanévben. A beiskolázási tervnek, illetve a körzetesítésnek megfelelően az iskolák javasoltak bizonyos számú osztályokat, és ahol szükséges, a túl sok jelentkező miatt, kiegészítik ezeket. Mivel időközben megjelent néhány új utca Váradon, az önkormányzattól kapott lista alapján ezekre is igyekeztek tekintettel lenni, illetve utólagosan korrigálják a hiányosságokat, ha esetleg véletlenül kifelejtettek utcákat. Hangsúlyozta: nyugodjon meg mindenki, mert mindenkinek jut hely, és a beiratkozási periódusban nem számít, hogy valaki elsőként vagy utolsóként íratja be a gyermekét. A megyében egyébként 275 előkészítő osztály fog indulni, több mint 5400 diákkal, Nagyváradon pedig 74, közel 2000 tanulóval.

Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes arról beszélt, hogy előkészítő osztályokba azokat a gyermekeket kell beíratni, akik 2020. augusztus 31-ig betöltik 6. életévüket. Akik 2020. szeptember 1. és december 31. között lesznek 6 évesek, de a szüleik iskolába akarják íratni őket, azokat pszichoszomatikus vizsgálatnak vetik alá. Iskolába lehet még íratni a 2021. január 1. után 6. életévüket betöltőket is, esetükben viszont a pszichoszomatikus felmérés mellett még egy tanácsadáson is részt kell venni.

Beiratkozás

Az első beiratkozási időszak február 24-én kezdődött, amikor a tanfelügyelőség közzétette a vonatkozó dokumentumokat, információkat. Február 25. és március 9. között minden iskolában nyílt napot szerveznek, és ugyanakkor az óvodákban lezajlanak a szülői értekezletek azokkal, akiknek a gyermeke betölti a 6. életévét. Február 25. és március 20. között végzik el a pszichoszomatikus felméréseket, március 4–23. között az iskolák titkárságain ki lehet tölteni a beiratkozási kérvényeket. Március 26-án kezdődik el tulajdonképpen maga a leosztás, melynek első lépéseként ezen a napon az országos bizottság azokat a diákokat, akiket a saját körzetükbe írattak be, leosztja az illető iskolákba. Március 27–30. között az iskoláknak dönteniük kell azoknak a kérvényeknek az elfogadásáról vagy elutasításáról, amelyek a körzetükön kívülről érkeztek, annak függvényében, hogy vannak-e szabad helyeik vagy sem, alkalmazva az általános és a specifikus kritériumokat. Március 31-én az országos bizottság azokat, akik nem jutottak be oda, ahova szerettek volna, de jelezték, hogy vissza szeretnének térni a körzetükbe, leosztja a körzeti iskolájukba, így április 1-jén meglesznek a végleges listák azokról, akik ezen első fordulóban bejutottak valamelyik iskolába.

A második szakasz április 22-én kezdődik, amikor minden iskola ki kell függessze azt, hogy hány szabad hellyel rendelkezik, illetve megjelenik az a módszertan, melynek alapján bekerültek a diákok valamelyik iskolába ebben a periódusban. Április 23–30. között lehet letenni a kérvényeket az iskolák székhelyén, május 4–6. között minden iskola ezeket a kérvényeket jóváhagyja vagy elutasítja. Május 7-én jelenik meg az ebben a körben bejutott gyerekek listája, május 8-tól kezdve pedig a megyei bizottság hatásköre minden egyes olyan gyermeknek megtalálni a helyét, aki addig nem lett beíratva.

Lapunk kérdésére válaszolva Kéry Hajnal elmondta, hogy magyar szakon Nagyváradon 14 osztályt irányoztak elő 353 gyermek számára (jelenleg 269-en járnak előkészítő osztályba), míg a megyében összesen 68 osztályt, mely 1379 gyerek befogadására képes (a jelenlegi diáklétszám 1168). Step by step osztály 2 indul Váradon (a Szacsvay iskolában) és 1-1 Székelyhídon, Érmihályfalván és Margittán.

Felicia Ianța főtanfelügyelő-helyettes azt magyarázta el, hogyan alakítják ki az osztályokat. Amennyiben több épületben működik egy iskola, akkor az egyes épületekhez a közelebb lakó gyerekeket irányítják úgy, hogy a maximális osztálylétszámok azért ne legyen túllépve. Utána, ha megvan az, hogy melyik épületbe melyik diák fog járni, és több osztály van az adott épületben, akkor először azokat a gyerekeket veszik, akiknek igazolásuk van arról, hogy speciális nevelésű igényűek. Ezeket névsorolják, és minden osztályban egyenlően szétosztják őket, úgy, hogy ha esetleg marad még valaki, az sorshúzással kerül valamelyik osztályba. Utána külön veszik a lányokat és külön a fiúkat, és négy lista készül róluk (2-2), nemenként egy azokról, akik augusztus 31-ig töltik be a 6. életévüket, és egy azokról, akik szeptember 1. után. Veszik az első listát, az első gyereket berakják az első jelzésű osztályba, a másodikat a másodikba, a harmadikat a harmadikba, és így tovább. Az osztályokat szeptember 1-jén lehet leghamarabb ily módon leosztani, és szintén szeptember 1–11. között dől el, hogy melyik tanítónő melyik osztályhoz kerül, erről sorshúzással döntenek.

 

Borítókép: A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában