Betegek világnapja

2020.02.13. 17:00

A betegeknek többletméltóságuk van azáltal, hogy jobban azonosulnak Krisztussal

A betegek világnapján, kedd délután a nagyvárad-újvárosi Szent László plébániatemplomban ünnepi szentmise keretében részesülhettek a betegek kenetében mindazok, akik a szentség felvételéhez szükséges felkészítésben részesültek és a plébánosuk ajánlásával rendelkeztek. A szentmise főcelebránsa és szónoka Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök volt.

Forrás: Micaci Cristian

Ciucur Losonczi Antonius

Bevezetőjében Böcskei László megyés püspök azt emelte ki: február 11. tulajdonképpen egy Mária-ünnep, hiszen a Szűzanya első lourdes-i jelenésére emlékezünk, Szent II. János Pál pápa kezdeményezte 1992-ben azt, hogy ez legyen a betegek világnapja. Gondolunk mindarra a jóra, amit Mária azokért tesz, akik bizalommal és hittel fordulnak őhozzá. A kánai menyegzőn elhangzott szavai juthatnak ilyenkor az eszünkbe: tegyetek meg mindent, amit csak mond! Segít nekünk, ha figyelünk Jézusra, követjük őt, melyet akkor is megtehetünk, ha elfogadjuk a szenvedéseinket, a betegségeinket, a tehetetlenségünket is.

Az evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből szólt. Prédikációjában a nagyváradi egyházmegye elöljárója arról beszélt: a ma élők hozzá vannak szokva különféle felmérések követéséhez. Adatok szemléltetik számunkra az aktuális problémákat, a népesség gyarapodását vagy csökkenését, a gazdasági fejlődést, a politikai helyzetet, a biztonság, az oktatás és az egészségügyi ellátás alakulását. Ezek a mutatók, a vallásosságot is érintő kritériumok feldolgozásai azonban csak a valóság egy részét tudják visszaadni, az egésznek a visszatükrözése ugyanis ennél sokkal bonyolultabb, mely feladattal még a modern technika is nehezen birkózik meg.

A szeretet randevúja

Ugyanakkor létezik egy másik lehetőség is számunkra, mely átfogó képet nyújt a valóságról, és nem valamilyen statisztika produktuma. Ez nem más, mint az evangélium, Jézus Krisztus tanítása. Ennek alátámasztására a főpásztor Máté evangéliuma 4. fejezetének 23. versét idézte, arra hívva fel a figyelmet: Jézus földi útja során átfogta az emberek teljes életterét, nem csak földrajzi értelemben véve. Ő nemcsak a tökéleteseket, az erőseket és a jókat szólította meg, hanem mindenkit a tömegben. Nem beszélt el senki mellett, hanem egy olyan üzenetet közvetített a hallgatóságának, mely meghozta a választ a sok miértre, kiutat mutatott a zsákutcából. Nem csupán megállapított valamit, hanem megmutatta a jobbuláshoz vezető utat, elindított valamit a kereső emberben, melyre önmagában senki sem képes, félelme, reményvesztettsége vagy gátlásai miatt. Ennek köszönhetően a találkozás különleges élményét élhetik át mindazok, akik önmagukkal szembesülve keresik Istent, vagy együttéreznek a szenvedőkkel. Különböző élethelyzetekben valósul meg ugyanis a találkozás Isten és ember közt, vagy ahogy egy szerzetes fogalmazott, „a szeretet randevúja”, és ilyen a betegség is. Ferenc pápa szavaival élve ilyenkor a hit próbáját és erejét is megtapasztaljuk, hiszen a beteg embernek többletméltósága van azáltal, hogy jobban tud azonosulni Krisztussal. Ilyenkor se feledkezzünk meg tehát arról, hogy mindig a személy a fontos, a beteg ember, aki megtapasztalja Isten jelenlétét és közelségét, és várja e találkozást, mert szüksége van a gyógyító erőre.

Az elhangzottakért Pék Sándor esperes-plébános mondott köszönetet, a zenei szolgálatot Kribus Mónika kántor látta el.

 

Borítókép: A Szent László plébániatemplomban ünnepi szentmise keretében részesülhettek a betegek kenetében

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában