Számlázás

2020.01.28. 09:59

Vízóra-leolvasás öt nap alatt

Az idei évtől már maximum harminc napos időszakra fogja kiszámlázni a hideg- és melegvízfogyasztást a Nagyváradi Vízművek és a Hőszolgáltató Vállalat.

Pap István

Nagyváradi olvasóink jelezték, hogy az idei évben a korábbi évek gyakorlatától eltérően minden hónapban más napon kell leolvasniuk a vízóráikat. A Doina utca 24. szám alatti tömbházban lakó Dudás Zoltán nevű olvasónk is amiatt panaszkodott szerkesztőségünknek, hogy a lakótársulás kifüggesztett egy értesítést, melynek értelmében a lakók minden hónapban más dátumon kell leolvassák az otthoni fogyasztásmérőjüket, mert a szolgáltatók leolvasási programjai is megváltoztak. „Eddig minden hónap végén kellett leolvasni a vízórát, az idén viszont januárban 20-án, februárban 14-én, márciusban 17-én és így tovább” – mondta Dudás Zoltán, aki szerint ez az időpontingadozás azért zavaró, mert így nem tudja pontosan felmérni, hogy az adott időszakban valójában mekkora is volt a fogyasztása.

A lakók érdekében

Az új vízóra-leolvasási rendszer lényegét Dan Crețu, a nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat kereskedelmi igazgatója magyarázta el szerkesztőségünknek. Mint mondta. „A kidolgozott leolvasási programmal az a célunk, hogy egyetlen váradi fogyasztó esetében se legyen több mint harminc nap a kiszámlázási időszak. Az elmúlt években ugyanis megtörtént az, hogy januárban harmincnyolc napra számláztuk ki a vízfogyasztást és emiatt a lakóknak hatalmas lett a vízszámlájuk”. Az igazgató elmondta, hogy eddig minden napban tizennégy nap alatt gyűjtötték be ezeket az adatokat, de az idei évtől öt nap alatt leolvassák a kondimíniumok vízóráit az egész városban, de hogy minden hónapban melyik az az öt nap, az általában a szabadnapoknak és a fogyasztás mennyiségének a függvénye. Kifejtette, hogy a Hőszolgáltató a Nagyváradi Vízművekkel összehangolva végzi el a leolvasást, hiszen a meleg vízfogyasztást előbbi, a hideg víz fogyasztást pedig utóbbi vállalat számlázza ki. A leolvasási programot közlik a lakótársulásokkal, ez utóbbiak aztán értesítik a lakókat, hogy ők is abban az időszakban olvassák le saját vízóráikat, hogy ne legyen túl nagy eltérés a vállalatok és a lakók adatai között, illetve hogy a lakótársulások ki tudják számolni azt, hogy a közös fogyasztásból mennyi esik az egyes lakásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában