Közlemény

2020.01.21. 16:00

Tudnivalók az anyakönyvezésről

A Bihar Megyei Lakosság-nyilvántartó Hivatal közleményben ismerteti a lakosokkal az anyakönyvezés folyamatának lépéseit. A gyermek születésétől számítva 30 napig kell megtenni a bejelentést. Ugyanennyi a határidő, ha talált gyermekről van szó, illetve abban az esetben, ha a gyermeket édesanyja a kórházban hagyja. Halva született gyermek esetén ez a határidő három napra csökken. Ha a gyermek a születést követően hunyt el, 24 órán belül jelenteni kell. A bejelentést a legközelebbi lakosság-nyilvántartó hivatalban, vagy a polgármesteri hivatalban teheti meg bármelyik szülő, az orvos, vagy olyan személy, aki jelen volt a szülés során, a szociális gondozó, illetve bárki, aki tudomást szerzett az esetről. A születési bizonyítvány megszerzéséhez szükségek dokumentumok: orvosi igazolás a gyermek születéséről, a bejelentő és az édesanya személyi igazolványa (ha a bejelentő és az édesanya nem ugyanaz), a szülők által aláírt nyilatkozat, melyben meghatározzák a gyermek nevét, abban az esetben, ha a szülők vezetéknevei nem egyeznek. Abban az esetben, ha házasságon kívül született gyermekről van szó, szükség van az édesapa elismerésére arról, hogy a gyermek az övé.

Ha a két szülő lakhelye nem egyezik, írásos nyilatkozatra van szükség a gyermek lakhelyét illetően, emellett pedig szükséges még egy dokumentum, melyben a szülők a saját és a gyermek nemzeti hovatartozását szögezik le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában