Megvalósítás

2020.01.27. 10:49

Szerződtek az elkerülő út kivitelezésére

A Bihar községet elkerülő útszakasz megvalósítása érdekében kötöttek szerződést január 23-án Nagyvárad és Bihar polgármesteri hivatalai, illetve a Nagyvárad Metropolisz Övezet Egyesület (NMÖE) igazgatótanácsa.

Rencz Csaba

A váradi elöljáróság közleménye szerint a megállapodás alapját a NMÖE által készíttetett és Bihar Helyi Tanácsa által jóváhagyott megvalósíthatósági terv képezi, az övezet szempontjából stratégiainak számító beruházás költségeinek fedezésére a váradi elöljáróság és a NMÖE fogja feltérképezni a lehetőségeket. Az elkerülő út 5,6 kilométer hosszú lesz, mellette lesz kerékpárút, az szakasz teljes hosszában. A beruházás összértéke 49.606.998 lej, a kivitelezés ideje 17 hónap (3 hónap a tervezésre, 14 hónap a gyakorlati munkára). Az aláíráskor Nagy Gizella bihari polgármester elmondta: az út a település keleti oldalán kerüli el Bihart, nagyrészben párhuzamosan a Várad–Szatmár országúttal, a község két végén lesznek a le- és visszacsatlakozási pontok. Ezzel Bihar megszabadulhat a rajta most áthaladó, nagy terhet jelentő közúti jármű-forgalomtól.

Ilie Bolojan váradi polgármester szerint stratégiai beruházásról van szó nem csak Bihar, de a megyeközpont szempontjából is, hiszen a forgalom az említett útszakaszon már most is nagy, ami csak fokozódni fog, ha elkészül az autópálya, melyhez összekötőként fog szolgálni a szóban forgó DN 19-es út. Ha nem történne változás, a felmérések szerint egész egyszerűen megbénulna a közlekedés a megduplázódó forgalom miatt, a balesetek számának növekedését is hozva magával.

Az elkerülő út mindkét végén körforgalommal fog csatlakozni az országúthoz, de az útszakaszon magán is lesz további három körforgalom. A nehézgépjármű-forgalomra tervezendő, kétsávos út 8,5 méter széles lesz, amiből hét méter az úttest, oldalanként 0,75 méteres patkával. Mint fentebb elhangzott, az elkerülő út mellett, annak jobb oldalán kerékpárút is lesz ugyanolyan hosszan, a kerékpárosokat a gépjárművektől az úttest melletti, félméter mély vízelvezető árok fogja elválasztani. A kerékpárút is kétirányú, összességében 3 méter széles lesz. A kivitelezésben benne foglaltatik az úttest melletti világítás kiépítése, illetve a vonatkozó szabályoknak megfelelően a közlekedési táblák és jelzések kihelyezése/felfestése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában