Bemutató

2020.01.03. 15:00

Sybill – a Szigligeti Színház nagyszabású szilveszteri színjátéka, színes szereplőgárdával

A nagyváradi magyarság 2019-es szilveszteri ünnepléséből sem maradhatott ki a Szigligeti Színház hagyománnyá vált évzáró és egyben évköszöntő előadása. December 31-én este mutatta be a társulat a kétfelvonásos operettet, Sybillt, Tasnádi-Sáhy Noémi főszereplésével, Tárnoki Márk rendezésében.

Fotó: Vigh Laszlo Miklos

Pikó Stefánia

A nagyszabású előadásban a Szigligeti Társulat tíz tagja mellett a Nagyvárad Táncegyüttes tagjai, egy énekkar és a zenekar is közreműködött, emellett pedig vendégelőadó színművészek is szerepet kaptak: Schlanger András, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója, aki a kormányzót alakítja, Sybill szerelmét, Petrovot pedig a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem idén végzett hallgatója, Jenővári Miklós játssza. A darab az idei évadban az első, melyet a nagyszínpadon adnak elő, ugyanis mostanra készült el a színház forgószínpada. A Sybillel az új színpadot is felavatták, melyen a színészek rutinos könnyedséggel mozogtak.

Szerep a szerepben

Sybill, a szerelmes díva egy oroszországi kisváros előkelő szállodájába érkezik impresszáriójával, Poire-ral (Dimény Levente) és zongorakísérőjével, Charlotte-tal (Tóth Tünde), a friss házasokkal. Petrov hadnagy elől menekült ide, egy jövő nélküli szerelem elől, de a szerelmes ifjú inkább életét kockáztatva megszökik, és Sybill után megy. Szökni készülnek Párizsba Poire-ral és Charlotte-tal együtt, de a túlélés érdekében Sybillnek játszania kell, méghozzá fel kell vennie a nagyhercegnő szerepét, akire az egész kisváros lázasan várt. Bonyodalom bonyodalmat szül – Sybill lett a nagyhercegnő, Charlotte lett Sybill, a kormányzó pedig beleszeret Poire feleségébe, aki kénytelen hallgatni. Közben megérkezik a nagyherceg (Sebestyén Hunor), aki belemegy a játékba, ugyanis Sybill erősen felkelti az érdeklődését. A bálon azonban éjfél környékén megjelenik a valódi nagyhercegnő (Pitz Melinda). Azt, hogy feloldódnak-e a konfliktusok, és hogyan tekerednek szét a szálak, az érdeklődők még megtudhatják, ugyanis januárban 4-én, 5-én, 12-én és 22-én is megtekinthetik az előadást.

Valóban életszerű

A rendező, Tárnoki Márk maga is megjegyezte, hogy prekoncepcióink ellenére, az operett nem elavult, a Sybill pedig kifejezetten nem az, sőt, egészen életszerű. „A nemek közötti feszültségek, egymással szembeni vágyaink és elvárásaink most valahogy nagyon aktuális problémákhoz vezetnek” – nyilatkozta, alátámasztva a darab létjogosultságát, aktualitását. Kiszolgáltatottság, hatalommal való visszaélés, és elsősorban vágyak és szerelem – ezekről szól a Sybill. A történet könnyen emészthető, de nem unalmas. A szereplők elegánsak, a színészek szépen énekelnek, de nem émelyítően modorosak. Poire és Charlotte bájos párosának története – amellett, hogy kedves humorral fűszerezte meg, és ellensúlyozta Sybill és Petrov helyzetét – önmagában is sokatmondó volt. Charlotte-nak, mint minden nőnek, szüksége van arra, hogy párja kifejezze vonzódását, rajongását, de Poire nem igazán erőltette meg magát. Így mikor a kormányzó udvarolni kezd neki, Charlotte (legalábbis egy darabig) nem áll ellen. Dimény Levente és Tóth Tünde közös játéka pótolhatatlanul színezte a történetet, Schlanger András kormányzójával együtt, aki a darab talán legösszetettebb karaktere volt. A szigorú, rettenthetetlen kormányzó, aki mindenkinél okosabbnak tartja magát, és a Poire-t az ölében dédelgető, parfümöktől elaléló, szerelmes kiskatona. Hozzá hasonlóan a tanítónő is (Molnár Júlia) kegyetlen szigorral igyekezett féken tartani – kisebb-nagyobb sikerrel – a város tíz szüzét, akik szintén a nagyhercegnőt jöttek köszönteni a szállodába. Később, miután elégszer rázta meg fenyegetőn a pálcáját bibliai idézeteket kiáltva, ő is megmutatta gyengédebb oldalát.

Meghitt évzárás

Nagy kihívás lehetett ez a három órás operett a Szigligeti Társulat számára, ugyanis, ahogyan arról a rendező is szólt, egy alapvetően prózai színtársulatról van szó, a közönség reakciói azonban önmagukért beszéltek – imádták a darabot. Kiemelt elismerés jár a dramaturgnak, Kukk Zsófiának, a látványtervező Kuti Letíciának, a koreográfus Bóbis Lászlónak, Hermann Szabolcs karmesternek, Brugós Anikó karvezető és énektanárnak. A darab súgója Tentea Katalin, az ügyelője Joó Emília, a szöveget pedig Czvikker Katalin fordította románra. Az előadás után pezsgővel a kézben, Himnusszal zárult az est, melyet Szotyori József színművész beszéde előzött meg, aki a lassításról, az egymásra való odafigyelésről szólt.

(Borítókép: Facebook/Szigligeti Színház)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában