Hálózat

2020.01.15. 10:00

Hálózat alakulhat a geotermikus energia hatékony hasznosítása céljából

Egyhangúlag megszavazta tegnap a Nagyváradi Helyi Tanács, hogy a város, mint területi-közigazgatási egység alapító tagként csatlakozzon a január 29-én a partiumi megyeszékhelyen megalakuló ClusTherm Transylvania Egyesülethez.

Ciucur Losonczi Antonius

Mircea Mălan alpolgármester azt mondta: már néhány hónapja szó van ennek a klaszternek a létrehozásáról, és a kezdetektől fogva abba az irányba haladtak a dolgok, hogy Kolozsváron legyen a székhelye. A váradi önkormányzat a leendő alapítóknak azonban felvetette a kérdést: hol vannak a geotermikus források a kincses városban, és mivel indokolják azt, hogy a klaszternek, annyi más hivatalhoz és intézményhez hasonlóan, szintén ott legyen a központja? Leszögezte, hogy ha azoknak az entitásoknak a véleményét, melyeknek a területén valóban léteznek gazdag geotermikus erőforrások, nem veszik komolyan, akkor Várad nem vesz részt a projektben. Furcsállotta, hogy a tordai sóbánya például az alapítók közt lenne, de Belényes városa nem, illetve még számos, geotermikus forrásokkal rendelkező Bihar megyei települést meg se hívtak. A viták után végül arra az általánosan elfogadott következtetésre jutottak a tárgyaló felek, hogy a klaszter székhelye Nagyváradon legyen, és az itteni polgármesteri hivatal játssza a vezető és koordináló szerepet. Mălan hangsúlyozta: egyelőre több tucatnyian akarnak alapító tagok lenni, és tegnap járt le a jelentkezési határidő, ezért egyértelműen még nem jelenthető ki az, hogy végül Váradon lesz a központ. Mindenesetre egy ingatlant már kinéztek székháznak, az egykori Ifjúsági szálloda épületét a Cazaban utcában.

Az alpolgármester szerint azért volna hasznos Várad szempontjából, hogy alapító tagként csatlakozzon, mert több olyan sikeres projektben is érdekelt, melyeknek tárgya a geotermikus energia hasznosítása. Megemlítette egyebek mellett a Ceyrat utca környéki szondát, Váradszőllős egy részének geotermikus energiával való fűtésének tervét, azt az elképzelést, hogy az épülő új sportcsarnokot, valamint az állami egyetem épületeit és a körülötte fejlődő lakónegyedet a Föld belső hőjéből származó energiával fűtsék, és az önkormányzat azon szándékát, hogy a váradőssi strand helyén egy szintén a termálvíz használatára támaszkodó aquaparkot és gyógykezelő központot hozzanak létre. A klaszternek tagjai lennének a váradi önkormányzat elképzelései szerint a geotermikus energiát felhasználó félixfürdői és a püspökfürdői kereskedelmi társaságok, a Transgex, Élesd, Belényes, Vaskohsziklás, Váradszentmárton, Nagyszalonta, Margitta, Nagyürögd, Szentandrás, Bors, Körösgyéres és Tenke, gyakorlatilag az összes olyan település, melyekről tudvalevő, hogy geotermikus forrásokkal rendelkezik. Ugyanakkor Várad önkormányzata egy olyan projekt megvalósítását javasolja az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökségnek, miszerint a Nagyváradi Egyetemmel partnerségben létesüljön egy kutató- és innovációs laboratórium, mely a hévíz minőségét is vizsgálná egyebek mellett. Ez is a volt Ifjúsági szálloda épületében működne, körülbelül 200 négyzetméteren, a befektetés értéke pedig 2 millió euró lenne, melyet vissza nem térítendő uniós pénzekből finanszíroznának. A klaszter alakuló gyűlését amúgy január 29-én, Nagyváradon fogják tartani, és ezen dől majd el ténylegesen, hogy hányan vesznek benne részt alapítótagként, és mit tartalmaz majd az alapító okirat.

Hiányos és vázlatos

Kirei Melinda, az RMDSZ frakcióvezetője lapunknak azt nyilatkozta: egyetértenek a klaszter létrehozásával, mert valóban fontos hatékonyan felhasználni a geotermikus energiát, viszont az a nemtetszésüket váltotta ki, hogy az idevágó előterjesztés nagyon hiányos és vázlatos, és a legutolsó pillanatban kapták meg. Támogatják azt az ötletet is, hogy Váradon legyen az egyesület székhelye amiatt is, mert határon átnyúló pályázatok is szóba kerülhetnek, és ezek benyújtásának követelménye, hogy a pályázónak a székhelye egy határ menti település legyen.

A tanácsülés egy másik határozattervezete azt tartalmazta, hogy az önkormányzat által felhatalmazott személy igennel szavazzon a Termoficare Rt. közgyűlésének valamennyi napirendi pontja esetében. Ez az előterjesztés is átment az ellenzék tartózkodásával. Kirei Melinda a tartózkodást azzal indokolta, hogy előre nem lehet tudni azt, hogy a napirendi pontok mit takarnak majd. Azt is sérelmezte, hogy a Termoficare a klaszter alapító tagjai közt szerepelne, viszont ha kvórumhiány miatt ma kellene megtartani a közgyűlést, akkor egy nappal a csatlakozási határidő lejártát követően hagynák jóvá a jelentkezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában