Autózás télen

2020.01.14. 10:15

Fontos az elővigyázatosság és a rendszeres ellenőrzés

Mire figyeljünk a téli időszakban autónk karbantartását illetően? – erről kérdeztük Nagy Sándor nagyváradi autószerelőt.

Pikó Stefánia

A szakember elmondása szerint a legfontosabb a gumiabroncsok karbantartása, a téli gumik felszerelése, amelyek ideális esetben négy évnél nem idősebbek. „Az sem baj, ha egy olcsóbb, gyengébb minőségű téli gumiról van szó, a lényeg az, hogy minél újabb legyen, mert az új puha és jobban tapad, tehát biztonságosabb vele a közlekedés, főként az esős, havas, ködös időszakban. Ha a gumi túl öreg és nem puha, nehezen lehet vele megállni, nagyon veszélyes” – tette hozzá. A négy évszakos gumiabroncsok kapcsán eltérő vélemények vannak, a megkérdezett nem ajánlja, hogy ezeket használjuk. „Egy gumiabroncs másképp viselkedik 50–60 fokos aszfalton, mint egy –10 fokos úton. Azt, hogy ez minden évszakban, minden időjárási viszonynak tökéletesen megfeleljen, nem lehet kialakítani” – magyarázta. A hideg időszakban emellett figyelni kell az ablaktörlő és a motorfagyálló folyadékokra. Ha gyenge minőségű ablaktörlő folyadékot használunk, előfordulhat, hogy befagy, ha pedig már megtörtént a baj, a kiolvasztás nem olyan egyszerű, főként, ha nem rendelkezünk garázzsal. Egy meleg helyiségben meg kell várni, amíg kiolvad, ugyanis ezek a folyadékok vékony csövekben keringenek, így meleg vízzel sem lehetséges a kiolvasztás. Érdemes figyelembe venni a termékek leírását, melyben a gyártók azt is ismertetik, hogy hány foknál fagy a folyadék, de a legbiztosabb a szakszervizekben leellenőriztetni ezeket, hiszen előfordul, hogy a leírás nem felel meg a valóságnak.

Egyéb tanácsok

„A fényszórók ellenőrzése, megfelelő beállítása is elengedhetetlen. Hosszabbak az éjszakák, többet használjuk a lámpákat. Amit a leggyakrabban elhanyagolnak, az a fényszórók beállítása. Naponta látok ilyen autókat, ez pedig nagyon zavaró az esti vezetéskor” – hangsúlyozta.

Ha hegyvidéki kiruccanásra készülünk, ahol hidegebb, akár –20 fok is lehet, ajánlott a benzinkutakon a drágább üzemanyagot megvásárolni.

A tapasztaltabb járművezetők biztosan tudják, de érdemes arról is beszélni, hogy indulás előtt, a motor beindítása után ajánlott 2–5 percig hagyni az autót bemelegedni – ha ezt elhanyagoljuk, hosszú távon ártani fog a motornak, de idővel a többi alkatrésznek is. Elengedhetetlen az akkumulátor idejében történő ellenőriztetése is, mivel ha ez hibás, reggel talán el sem indul az autónk.

Rendszeres ellenőrzés

Kíváncsiak voltunk arra is, mennyire vigyáznak a nagyváradiak az autóikra, milyen gyakran fordulnak autószerelőhöz ebben az időszakban olyan meghibásodásokkal, melyek a hideg időre való felkészületlenség miatt következtek be. A szakember válasza szerint vannak ilyen esetek, de nem túl gyakori, nem jellemző, ami egyebek mellett annak is betudható, hogy az újabb típusú járművek alapból könnyebben viselik a szélsőséges időjárást. „Az új autók már nagyon jól fel vannak szerelve. A régieknél még nagyon fontos volt például az izzógyertyák ellenőrzése minden fél évben, ez most már nem annyira fontos, nem annyira érzékenyek” – tette hozzá. Nagy Sándor elmondta azt is: sokkal jobb, ha például egy olajcsere alkalmával, vagy ha épp időnk engedi, általános ellenőrzést kérünk a szervizben, hiszen egy időben észlelt, enyhébb rendellenességet könnyebb és olcsóbb korrigálni, mint egy súlyosabbat.

Borítókép: a szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában