Domb lesz

2020.01.30. 14:00

Befedik a hulladéktároló egy részét

Betakarják a nagyváradi szeméttelepen a nem veszélyes hulladékok tárolójának egy részét – erről döntött legutóbbi ülésén a helyi tanács.

Pap István

A beruházás értéke 12.797.331 lej áfával együtt, a kivitelezés időtartama tizenhat hónap. A munkálatok során 63.635 négyzetméternyi területet fednek be. A közbeszerzési eljárást tavasszal hirdetik meg, és várhatóan jövőre teljesen be lesz fedve az a rész, idézi Ilie Bolojan polgármestert a városháza sajtóosztályának a közleménye. A munkálatok után nem terjednek majd kellemetlen szagok a levegőben, a szél nem fújja majd el a port és a kis méretű hulladékokat (papírt, műanyagot stb.), illetve az esővíz nem esik be a tárolóba, a szennyezett víz nem szivárog be a talajvízbe, írják a közleményben.

Domb lesz belőle

A munkálat részleteiről Szentes István és Soós Csaba, a hulladéktelepet üzemeltető Eco Bihor cég műszaki igazgatója és folyamatmérnöke tájékoztatta lapunkat. Megtudtuk, hogy vízzáró réteget kell képezni a hulladéktárolóban már megtelt cellák felületén. Ezeknek az ún. depónia testeknek a felületére először egy rendezett kavicsréteget helyeznek, amire jön egy biogáz-elvezető réteg, amit a bentonit paplannal takarnak le, tulajdonképpen ez a vízzáró réteg. Erre viszik fel a vízelvezető réteget, fölé pedig a pufferréteg kerül, ez megakadályozza, hogy a hirtelen nagy mennyiségű csapadék egyből a vízelvezető rétegre folyjon. Végül mindennek a felszínére kerül a humuszban gazdag, 10–15 centiméteres földréteg, amelybe növényeket telepítenek. A munkálatok során úgy fog kinézni az egész, mintha egy természetes domb lenne. A beruházás része a vízelvezető árkok és egy kevesebb mint kétszáz méteres út építése is. Soós Csaba hozzátette, hogy a hulladéktároló cellák megtelése után további területeket fognak befedni. A váradi hulladéklerakónál ez az első rekultiválás, de a már bezárt szeméttelepen végeztek ilyen újraművelési munkálatot. A szakemberek hozzátették, hogy a jelenleg a hulladéktárolóra eső csapadék nyomán csurgalékvíz keletkezik, amelyet tisztítóállomással kezelnek, és azért is fedik be a hulladéktestet, hogy ne kelljen a tisztítóállomást állandóan üzemeltetni.

Borítókép: a hulladéktároló egy része

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában