Átszervezés

2020.01.16. 13:30

Átalakítaná a megyei tanács szerkezetét Bodea

Átszervezésekkel tenné költséghatékonyabbá a Bihar Megyei Tanács működését Traian Bodea, az intézmény ALDE-s alelnöke. Tegnapi sajtótájékoztatóján azt állította, hogy Pásztor Sándor elnök (RMDSZ) és Ioan Mang alelnök (PSD) is támogatják ezen ötletét.

Ciucur Losonczi Antonius

A költségvetés volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, amelyet Traian Bodea, a megyei önkormányzat ALDE-s alelnöke tartott tegnap délután. Azt mondta: sajnos a számok egyáltalán nem kedvezőek, az előző költségvetéshez képest várhatóan mínusz 60 millió lejjel fogják indítani az új költségvetési évet, miután elfogadják a 2020-ra előirányzott sarokszámokat. Ennek fő oka, hogy kevesebb pénz érkezik a központi költségvetésből, például az áruforgalmiadó-kiegyenlítésre 102 millió lejjel kevesebb, vagyis az eddig 169,6 millió lej helyett csupán 67 millió lej. Örömre ad okot viszont, hogy a Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) 20 millió lejjel többet kap Bukarestből, és körülbelül ugyanennyivel részesülnek többe a kulturális intézmények is a működtetésükre. A globális jövedelemadóból viszont kevesebb juttatás tér vissza, és nőni fognak a DGASPC bérkiadásai is. Hozzátette: a felsoroltak bruttó összegek, és várhatóan az idén is lesznek központi költségvetés-kiigazítások a megyei tanácsok támogatása céljából, mert egyébként 6–8 hónap elteltével baj lesz az alárendelt szociális és kulturális intézmények üzemeltetésével.

Költséghatékony megoldásként Traian Bodea a megyei tanács szerkezeti felépítésének átalakítását javasolja, különböző igazgatóságoknak a megszüntetésével vagy összevonásával, de a beruházásokra szánt pénzeket nem nyirbálná meg. „Még csiszolásra váró” példaként említette a Közösségi és Szociális Ügyek Igazgatóságának (DSC) a felszámolását, vagy az egybeolvasztását a Projektíró és -Kezelő Igazgatósággal (DDIP) arra hivatkozva, hogy úgyis ugyanazt a tevékenységet végzi e két entitás. A Hagyományos Népi Kultúra Őrzésével és Népszerűsítésével Foglalkozó Központot pedig a Francisc Hubic Művészeti Iskolába olvasztaná be. Meglátásában a Várad és a Familia folyóiratoknak nem kellene önálló jogi személyiségként működniük, hanem átkerülhetnének a megyei könyvtárhoz, és úgy véli, fölösleges, hogy legyen Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (AMD) és Turisztikai Információs Központ is. Emellett azt is megnézné, hogy tényleg szükség van-e a Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítványra. Úgy fogalmazott: évek óta hangoztatja, hogy túlméretezett a Bihar Megyei Tanács struktúrája, és az esetleges nagytakarításnál nem lennének tekintettel arra, hogy ki milyen politikai hovatartozásának köszönhetően lett alkalmazva, egyedül az általuk nyújtott teljesítmény számítana. Azt is állította Bodea: az ötletét felvázolta Pásztor Sándornak és Ioan Mangnak is, akik támogatják ezt, bár azt elismerte, hogy végső soron a szavazásnál dől majd el minden, és az ő hatásköre nem terjed ki arra, hogy a szerkezeti felépítéssel kapcsolatos módosításokat terjesszen elő a megyei közgyűlésnek.

Borítóképünkön: Traian Bodea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában