Korszerűsítés

2019.12.09. 10:39

Új aszfaltburkolat Hegyközcsatár és Sítervölgy között

Új aszfaltréteget kapott a Hegyközcsatár–Hegyköztóttelek–Siter–Sitervölgy községi út (Drum Comunal 32 – DC 32), amely az elmúlt évtizedek alatt megrepedezett, elhasználódott

Tóth Zsigmond

Az új közigazgatási törvény nyújtotta lehetőséget kihasználva, a Bihar Megyei Tanács néhány hónapja szavazta meg, hogy községi utakat is felújítson az idén. Erre a célra el is különítették a szükséges pénzt így számos településen újulhattak meg az önkormányzatok kezelésében lévő utak. Amíg az Érmelléken már a nyáron elkezdődhettek az útfelújítások, addig a Hegyközben november derekán indulhatott útnak a projekt. A községeknek, így Hegyközcsatár esetében is, az utak karbantartása hatalmas terhet jelent, hiszen a saját költségvetésük ezt nem teszi lehetővé, ezért DC jelzésű utak állapota leromlott, az emberek pedig joggal panaszkodtak a helyenként áldatlan állapotokra. Ennek orvoslásaként, kihasználva a törvény adta lehetőséget a Bihar Megyei Tanács idén erre a célra több millió lejt különített el, hogy ezzel is segíthesse a községi önkormányzatok kezelésében lévő utak rehabilitációját.

Hegyközcsatár esetében, a Csatár–Hegyköztóttelek–Siter–Sitervölgy út (10,4 kilométer) teljesen megújult, erre Csatár község számára 2,04 millió lejt juttatott a megyei önkormányzat, így miután a Nagyvárad–Csatár közötti megyei utat már rendbe tette a Bihar Megyei Tanács, egészen Sitervölgyig megoldódik az akadálymentes közlekedés a Hegyköz fő útján.

Bónisz Sándor polgármestertől azt is megtudtuk, hogy a Hegyközcsatári Helyi Tanács kérelmezte ezen útszakasz megyei úttá való besorolását, hiszen ezzel a téli havas, csúszós, hótorlaszos út akadálymentesítése is könnyebben megoldódna. A polgármester elmondta, hogy idén folytatódott a járdarekonstrukciós program. Úgy, mint a tavalyi évben, ötszáz méter járda újraöntésére volt lehetőség, remélhetőleg ez a jövőben is folyatódik, hiszen tudatában vannak azzal, hogy járdák állapota megköveteli a felújítást.

A községhez tartozó települések utcáinak leaszfaltozása továbbra is az önkormányzat és elöljárók prioritása közzé tartozik, ezzel kapcsolatosan a polgármester reményét fejezte ki, hogy előbb-utóbb a pályázatot elbírálók pozitívan állnak hozzá a hegyközcsatáriak kérelméhez. Immár hosszú évek óta minden évben leadják a pályázatot kiegészítve az elbírálók előző évi megjegyzésével, de mindig találnak okot, hogy lepontozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában