Helyi közélet

2019.12.17. 11:38

Szőlőtermesztés, borkóstolás, vendégfogadás a Hosszúmezőn

Bihar megye legnagyobb szőlő- és bortermelő vállalkozása a szakmai fejlesztéseken túl a faluturizmus irányába is lép.

Rencz Csaba

A Szalárd községhez tartozó Hegyközszentimre Hosszúmezőnek nevezett szőlőhegyén működik Bihar megye legnagyobb borászata. Az Úr család vállalkozásáról annak alapítója, id. Úr Zsigmond a következőket mondja internetes oldalukon: borászkodással már nemzedékek óta foglalkozik a család, és tekintetbe véve a falu elhelyezkedése nyújtotta feltételeket (földrajzi adottságok, talajmintázat) 1998-ban határozták el a vállalkozás beindítását. Ez jelenti a szőlőtermesztést, borkészítést, ugyanakkor a bor saját forgalmazását is. Utóbbiban azonban nagy a konkurencia – bárki tapasztalhatja, hogy a boltok polcain tömegével vannak ott nemcsak az ország más részeiből odahozott, de az importból származó borok is –, úgy vélték tehát, hogy az érvényesüléshez az egyetlen járható út, ha a mennyiség elé helyezik a minőség kritériumát. Amikor első saját üzletüket megnyitották Nagyváradon 2002-ben, a kereslet meghaladta előzetes várakozásukat, ami megerősítette a család hitét abban, hogy jó utat választottak, egyszersmind lendületet is adott a további munkához.

A következő években a Hegyközszentimrei Bor – Úr Pincészet megnevezés alatt lettek boraik ismertek megyeszerte, országosan, de külföldön is, több üzletet is nyitottak. A keresletet kellett kövesse a kínálat is, ezért 2009-ben pályázatokon nyert támogatások segítségével komoly változáson ment át a vállalkozás: bővítették és modernizálták tárolási kapacitásukat (rozsdamentes, 5000 literes tartályokat vettek), nagy teljesítményű borászati gépeket és szállítóeszközöket vásároltak, ezáltal megfelelnek az európai uniós követelményeknek is. A terjeszkedés során folyamatosan vásároltak és vásárolnak fel parcellákat a szentimrei szőlődombokon, melyeken muskotály, királylányka, merlot, pinot noir, cabernet sauvignon terem. Egy, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) által meghirdetett pályázat révén 12 darab, egyenként 11 ezer literes, hűtőköpennyel ellátott tartályt szereztek be, és amikor a must forr, ezekben ellenőrzött körülmények között történhet az erjesztés, hogy a bor minősége ne sérüljön. Egy szőlőszedő gép a szüretkor, az előmetsző pedig metszés idején jelent nagy segítséget. Utóbbi visszavágja a szőlő ágait körülbelül 30 centiméterre, onnan már kézi metszőollóval sokkal könnyebb véglegesíteni a metszést.

Újabb fejlesztések

Lapunkban többször foglalkoztunk már a megye legnagyobb borászati vállalkozásával, legutóbb októberben, amikor újabb párját ritkító beruházást hajtottak végre: a megyében páratlan méretű szőlőprést üzemeltek be. Ottjártunkkor találkoztunk nemcsak idősebb, de ifjabb Úr Zsigmonddal is, hiszen a vállalkozást már hosszú évek óta ketten vezetik, megosztva a feladatokat. A családfő elmondta: újabb mérföldkőnek nevezhető lépést tettek, hiszen egy olyan szőlőprést szereztek be, melynek befogadóképessége 20 tonna, és azt két óra alatt ki is préseli! Kell is ez a kapacitás, hiszen jelenleg a megyében a legnagyobb területen termesztenek többfajta szőlőt. A nevezett monstrum, mely semmiben sem hasonlít külsőre a megszokott, hagyományosnak mondható szőlőprésekre, munka után automatikusan kimossa önmagát, a törkölyt kiszállítja (egy odakészített járműbe), a mustot pedig továbbítja az erre kialakított vezetéken a tartályokba. Szándékosan nem hordót írtunk, hiszen, mint már említettük, tucatnyi 11 ezer literes, hűtőköpennyel ellátott inox tartályról beszélünk, melyekben a hozzájuk tartozó digitális berendezéssel szabályozzák a must kiforrásához szükséges ideális hőmérsékletet. Visszatérve a préshez, az említetthez képest már szinte kicsinek mondható az a korábban vásárolt, ugyancsak modern, a „nagy testvérre” hasonlító, mely 4000 kilogrammot fogad be egyszerre. Ez úgynevezett kézi szedéshez alkalmazható, az óriás ellenben gépi szedéshez. Utóbbihoz, mármint a gépi szedéshez is van egy új gépük: egy kombájn-szerű, mely kerekei közé veszi a szőlősort és egy nap 120 ember munkáját végzi el, ráadásul úgynevezett bogyós-szedéssel. Ezek után adódik a kérdés: menyi szőlőt szüretelnek le egy idényben, hogy ekkora kapacitás kell a feldolgozáshoz? Összesen mintegy 300 tonnát, tudtuk meg id. Úr Zsigmondtól. Ez az adat még arra az 50 hektárra vonatkozott, melyről az idei szüreti szezonban szedték be a termést, azóta is történt azonban változás: ezúttal nem több, de kevesebb lett az ültetvény területe. Id. Úr Zsigmond magyarázatként elmondta: a termelés modernizálása követelte meg, hogy a területet ideiglenesen 39 hektárra csökkentsék, mert a gépi metszésnek és szedésnek nem felelnek meg az úgynevezett betonkarós szőlősorok, az ilyeneket tehát megszüntették, oda újra ültetnek töveket, ezek esetében már fémhuzalos sorfeszítést alkalmaznak. Ennek következménye, hogy 3-4 évig kevesebb terméssel számolhatnak, ám a mennyiségi kiesés miatt sem engednek a maguknak kiszabott minőségi színvonalból, sőt, a céghez alkalmaztak egy hivatásos borászt is.

Vendégházat építenek

Mindez nem azt jelenti azonban, hogy kevesebb lesz a munkájuk, hiszen a sokat emlegetett falusi turizmus irányába is nyitnak. Ottjártunkkor láthattuk is, amint vadonatúj épület magasodik a Berettyó völgye fölé. Eddig is fogadtak borkóstoló csoportokat, fejtette ki id. Úr Zsigmond, egyszerre 25 személyt tudtak vendégül látni saját protokolltermükben. Ez rövidesen további 60 személyes befogadóképességgel fog gyarapodni, sőt, vendégházat is kialakítanak, ahol hat, külön fürdőszobával ellátott vendégszoba várja azokat, akik az iszik vagy vezet közlekedésbiztonsági jelmondatot úgy tartják be, hogy bort is kóstolnak, majd vezetnek is, de csak másnap. A végére hagytuk azt a kérdést, ami már régóta foglalkoztat. Az Úr pincészet borait a megye turizmusát népszerűsítő ügynökség révén bemutatták már például nemcsak a közeli Debrecenben, a még nem túl távoli Budapesten, de a már messzebb lévő Tel-Avivban is. Ugyanakkor, miközben magam már vagy két évtizede, mióta rendeznek hasonló eseményeket, jelen vagyok azokon, de még soha nem találkoztam az Úr Zsigmondék boraival Bihar megye egyetlen borversenyén sem. Mi ennek az oka? Igen, ott kellene legyünk, de sajnos a borversenyek időszakában is nagyon elfoglaltak vagyunk, adta meg a magyarázatot id. Úr Zsigmond. Hozzátette: tudják, hogy ebben a körben is számon tartják őket, hiszen a Bihar megyei borversenyek fő mentora, dr. Popa Dorin mérnök mindig ösztökéli is őket a részvételre, hogy legalább a nagyobb versenyeken mutassák meg magukat. Igyekezni fognak, hogy a későbbiekben erre is szakítsanak időt, ígérte id. Úr Zsigmond.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában