Oktatás

2019.12.12. 18:02

Magyar meséskönyvek ajándékba a Rákóczi Szövetség jóvoltából

Szerda reggel a nagyváradi evangélikus óvodában adott át tizenkilenc meséskönyvet a Rákóczi Szövetség jóvoltából Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, a szervezet Bihar megyei elnöke. Olyan gyermekek kapták ezeket, akik jövőre előkészítő osztályt kezdenek magyar tagozaton.

Ciucur Losonczi Antonius

Lassanként hagyománynak tekinthető, hogy a Rákóczi Szövetség az iskolakezdő gyerekeket év végén, illetve év elején ajándékokkal lepi meg, és már második esztendeje, hogy ez az ajándék egy mesekönyv azok számára, akik a következő tanévben előkészítő osztályt kezdenek majd magyar tagozaton. A gyerekek körében nagy sikere van ezeknek a könyveknek, szeretettel forgatják, lapozzák az igényes kivitelezésű kiadványokat. „Reményeink szerint őket jövő ősszel a magyar előkészítő osztályokban fogjuk üdvözölni az iskolákban. Ugyanakkor minden egyes gyermek, aki most megkapta ezt a magyar népmesegyűjteményt, akkor, amikor be lesz íratva magyar iskolai osztályba, kapni fog a Rákóczi Szövetségtől még egy ajándékot. Ez tavaly egy iskolatáska volt, úgyhogy valószínűleg az idén is erre számíthatnak tőlünk” – nyilatkozta lapunknak Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, a szervezet Bihar megyei elnöke.

A Rákóczi Szövetség egyébként hét éve jár Bihar megyébe, és folytatja a magyar iskolába való beíratási programját, arra buzdítva a szülőket, hogy magyar osztályokba írassák a gyermekeiket. Akkor jelentek meg tulajdonképpen, amikor Romániában bevezették az iskolaelőkészítős rendszert a tanügyben, mely eleinte zavarokat okozott, illetve visszaesést a beíratott gyermekek számát illetően. Azóta azonban szerencsére stabilizálodott a helyzet megyei szinten is, ami a régi nagyságrendekhez való visszatérést illeti. Ez azt jelenti, hogy évente mintegy 1100-1200-ra tehető azon gyermekek száma, akik előkészítő osztályt kezdenek magyar tagozaton a megyénkben.

Mátyás Judit intézményvezetőtől megtudtuk, hogy az evangélikus óvoda idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, két bölcsődés és két óvodai vegyes csoporttal működnek, összesen 90 gyermekkel foglalkoznak. „Évek óta érezzük a Rákóczi Szövetség áldásos tevékenységének gyümölcsét. A munkatársainak állandó jelenléte nagy befolyással, hatással van a szülőkre, akiknek a segítségével lehet elérni azt, hogy a gyermekek magyar tagozaton folytassák a tanulmányaikat”- fogalmazott.

„Anyaként és tanítónőként is elmondhatom, hogy az identitástudat fejlesztése szempontjából nagyon fontos az anyanyelven való tanulás, az, hogy a gyermekeink magyarul kapjanak információkat, ismerjék meg a hagyományainkat”- mondta az egyik szülő, Petyár Ágnes.

Az ünnepségen jelen volt Tankó Zita szaktanfelügyelő is, a meséskönyveket és a csokikat Sziraczki Katalin és Iván Enikő óvónők adták át a gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában