Karácsonyi tárlat

2019.12.09. 10:36

Kiállítás az ünnepvárás jegyében Margittán

A margittai magyar iskola (Horváth János Elméleti Líceum) diákjainak rajzkörös tagjai az ünnephez kötődő illusztrációkkal készülődnek a Karácsonyra. Irányító tanáruk Angyal Olívia rajztanárnő, aki két és fél éve teljesít szolgálatot az intézményben.

Szőke Ferenc

Angyal Olívia rajztanárnőnek sikerült megszerettetnie tantárgyát diákjaival, így egyre többen kamatoztatják tehetségüket ezen a téren. Az Ady-emlékév adta az ötletet, hogy többhónapos munkával elkészítsék az Ady-házikót, amelyet illusztrációkkal, idézetekkel díszítettek. Az ünnepre pedig csoportokba tömörülve elkészítették a magyar irodalom karácsonyi, illetve angyalos verseihez kapcsolódó ünnepváró illusztrációikat, melyek olyan kitűnően sikerültek, hogy közszemlére bocsájtották. December 4-én a művelődési ház földszinti galériájában állították ki műveiket, amelyek az ünnepek alatt végig megtekinthető lesz. A megnyitón szépszámú érdeklődő gyűlt össze, akiket elsőként a rajztanárnő köszöntött. Elmondta, hogy első kiállításuk 2017-ben volt az iskola dísztermében. Ekkorra datálódik a komolyabb munka elkezdése. Munkájukat siker kísérte, hiszen a helyi sikerek mellett kárpát-medencei elismerésben is részesültek. „A rajzkör egyben közösségépítő is, hiszen a rajzolás mellett, néha énekelünk, táncolunk, vagy játszunk. Együttlétünk elsősorban a szeretetről szól.” mondta a tanárnő.

A rajzolás/festés mellett a diákok így az irodalom gyöngyszemeivel is megismerkedhettek, mondhatni, hogy munkájuknak dupla haszna volt. A mostani munkák vászonra készültek, vegyes technikával (tempera és akvarell). Az illusztrációk alapját képező verseket Kun Tünde magyar nyelv és irodalomtanár válogatta ki. Ezzel ő is hozzájárult a kiállítás sikeréhez. A verseket úgy válogatta össze, hogy a kisebb és nagyobb korosztálynak egyaránt ihletet adjon. Beszédében gratulált a diákoknak kiemelve, hogy az érdem elsősorban az övéké és irányító tanáruké, ő csak háttér segítséget adott. A magyar iskola igazgatója, Nagy Gabriella is jelen volt a megnyitón és beszédében kiemelte, hogy a rajzkör mostani tagjai szerencsések, hiszen egyszerre két művészeti ággal ismerkedhetnek: a festészettel és a költészettel, tanáraik összehangolt munkájának köszönhetően. Gratulált a két lelkes pedagógusnak, akik a munka öröméért dolgoznak, és saját szabadidejüket áldozzák fel a diákok sikereinek érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában