Férfiszakácskönyv

2019.12.17. 12:36

Eltűnt ízek nyomában: szakácskönyv érmelléki receptekkel (is)

Hangulatos, frappáns történetekkel „fűszerezve” mutatták be Budapesten azt szakácskönyvet, mely nem feltétlenül eltűnt ízekről szól, sok recept valójában inkább emlékekhez fűződik.

Az érmelléki ízekről Torda Csilla (jobbra, mikrofonnal) beszélt a könyvbemutatón

Egyik testvérvárosa, Budapest XVI. kerülete felkérésének tett eleget Érmihályfalva, amikor részt vállalt annak a receptkönyvnek az elkészítésében, melynek rendhagyó mivoltáról már a címe is árulkodik: „Férfiszakácskönyv – nem csak férfiaknak. Eltűnt ízek nyomában”. Kolyvek Antónia, a kiadvány szerkesztője előszavában így fogalmaz: „Egy rendhagyó gasztronómiai utazásra hívom el önt. Rendhagyó, mert nem pusztán az ételekről, receptekről, hanem az azokhoz kötődő »ízemlékekről«, történetekről és érzésekről szól. (...) A határon túli magyarokkal való összetartozás jegyében kiegészült a receptgyűjtemény, a XVI. kerület testvérvárosának, Érmihályfalvának az eredeti hagyományos tájjellegű ételeivel és azok történetével is.” Hogy mi is ez az említett tájjelegű étel? Pergelt reszelt-tészta leves, dinsztelt krumpli füstölt oldalassal és szilvabefőttel, desszertként bőrbe tészta. S hogy miért ez? A kérdésre a receptekhez fűzött magyarázat ad választ: „Régen az egyszerű falusi emberek egészségesen táplálkoztak, saját gyümölcs és zöldségtermésükből, saját állattenyésztésből készítették el a mindennapi harapnivalót. A mezőről hazaérve hirtelen és jól kellett döntenie a háziasszonynak a betevőről, emiatt sokszor asztalra kerültek a zöldségek, a krumpli, a tésztás levesek. Mindent felhasználtak, semmi nem veszett kárba. (...) Sosem tudták, hány fokos a kemence, hány percig szükséges sütni – látták, tudták, érezték, pedig nem végeztek egyetemet, főiskolát. Sosem dekázták le a hozzávalót, szemre és ízléssel, na meg szívvel, szeretettel készítették a finom falatokat.”

Lehetett kóstolni

Az említett kiadvány bemutatóját tartották meg a XVI. kerület Erzsébetligeti Színházban a minap, s melyre hivatalos volt Érmihályfalva küldöttsége is. Ennek tagja volt Torda Csilla, a helyi bölcsőde vezetője, aki hivatásából adódóan az érmihályfalvi bölcsőde konyháját is működteti, egészséges és finom ennivalókkal kedveskedik a jövő nemzedéknek, továbbá Stancz Éva, illetve Torda Imre helyi tanácsos, az önkormányzat képviseletében. A kötetet illető felkérésnek nem volt könnyű eleget tenni, hiszen a téma az „eltűnt ízek nyomában” volt. Felkérték hát a helyi Szabó Idát közreműködőnek, irányításával készült el a már leírt menüsor. Mintegy kétszázan vettek részt az eseményen, melyen hangulatos, frappáns történetekkel „fűszerezve” mutatták be a receptkönyvet, mely nem feltétlenül eltűnt ízekről szól, sok recept valójában inkább emlékekhez fűződik. A receptírók rendre bemutatták receptjeiket (az érmihályfalviak részéről Torda Csillára hárult a feladat), elmondták, hogy miért arra esett a választásuk, amire, hangsúlyozva, hogy valójában egyikük sem mesterszakács. Mit ér egy szakácskönyv bemutatója, ha nem lehet kóstolni? Lehetett, természetesen az érmelléki ízeket is, mintegy alátámasztva a kötet mottóját: „A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” (Paul Gauguin)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában