Helyi közélet

2019.11.19. 18:21

Klaus Iohannis elmagyarázta, miért fontos, hogy a románok szavazzanak november 24-én

Klaus Iohannis államfő azt nyilatkozta, hogy nem vesz részt a Viorica Dăncilă (PSD), államfőjelölttel való nyilvános vitán, mert egy „változásra képtelen pártot” képvisel, amely „megtámadta a románokat az utcán”, és eltűrte „a legaljasabb rasszista támadásokat” is.

Klaus Iohannis államfő azt nyilatkozta, hogy nem vesz részt a Viorica Dăncilă (PSD), államfőjelölttel való nyilvános vitán, mert egy „változásra képtelen pártot” képvisel, amely „megtámadta a románokat az utcán”, és eltűrte „a legaljasabb rasszista támadásokat” is.Ploiești-en találkozva szimpatizánsaival, Klaus Iohannis elnök elmagyarázta, hogy miért nem vesz részt a Viorica Dăncilăval való vitán. „Nem, nem veszek részt az ellenjelölttel való vitán, mivel Dăncilă asszony, aki ellen az elnökválasztás második fordulójában indulok, egy nem demokratikus, változásra képtelen párt képviselője. Azt a kormányt képviseli, amely megtestesítette a kártékony Dragnea–Dăncilă rezsimet, amely a románok érdekei ellen durva intézkedéseket hozott, és megtámadta őket az utcán tavaly augusztus 10-én!”, nyilatkozta Klaus Iohannis.

Romániában demokratikus deficit van, és ez a Szociáldemokrata Párt.

„Egy ilyen, demokráciaellenes párt képviselőjével, amely a románok elleni kormányzást folytatott, és újabban xenofób megnyilvánulásai vannak, nem tudok vitát lefolytatni. Miről beszéljünk?”, tette hozzá az államfő.

Klaus Iohannis bírálta Viorica Dăncilăt, akiről úgy véli, „kompromittálta” Romániát külföldön. „Emlékezzenek arra, amikor New Yorkban mindenfélét ígérgetett, amivel kényelmetlen helyzetbe hozta Romániát. Egy másik alkalommal pedig elment egy baráti szomszédos országba, amelyet összetévesztett egy másik állammal”, mondta az államfő.

Az elnök reagált az őt ért támadásokra is néhány szociáldemokrata vezető részéről.

„Az ellenjelöltem utasította egyes PSD-s csapattársait, hogy furcsa dolgokat állítsanak, miszerint én összegyűjteném a szociáldemokratákat, és elküldeném őket átnevelésre. Egyrészt, ez nem az én dolgom, és nem szándékszom ilyet tenni. Másrészt ahhoz, hogy valakit átnevelj, először is meg kell legyen nevelve. Azok részéről pedig, akik idegengyűlölettől fröcsögve támadnak, nem feltételezem, hogy részesültek volna a neveltség alapvető szintjében”, vádolt Klaus Iohannis.

Az államfő elutasította azt a gondolatot, miszerint távolmaradása a Viorica Dăncilăval való vitától, demokratikus deficit lenne.

„Romániában létezik egy demokratikus deficit, és ezt Szociáldemokrata Pártnak nevezik”.

A szavazáson való jelenlét fontossága

„A PSD egyelőre erős ellenfél. Az elmúlt harminc évben nemcsak, hogy gátolta Románia fejlődését, hanem becsempészte rokonait, barátait, egész politikai bandáját a közhivatalokba, fontos tisztségekbe”, nyilatkozta az államfő. „Figyelem, a PSD vereséget szenvedett az EP-választáson, a referendumon és az elnökválasztás első fordulójában, de a csata nem ért véget”, hívta fel a figyelmet az államfő.

Klaus Iohannis elnök hangsúlyozta a szavazáson való minél nagyobb részvétel fontosságát, emlékeztetve arra, hogy a 2016-os választásokon a csökkent jelenlét a PSD győzelméhez vezetett.

„A szavazó, kezében a pecséttel, a választások igazi hőse! Magyarázzák el az embereknek, hogy ha nem mennek el szavazni, nem biztos, hogy meg tudjuk nyerni a csatát. A szavazáson való jelenlét különleges fontossággal bír! Gondoljanak arra, mi történt 2016 decemberében, amikor a szociáldemokraták nyerték meg a választásokat, és nem azért, mert olyan sok szavazatot kaptak volna. Nem volt több voksuk más alkalmaknál, a szavazástól való távolmaradás juttatta őket hatalomra. A távolmaradás tette lehetővé a kártékony Dragnea–Dăncilă rezsim létezését, és mi nem akarunk még egy ilyet!”, tette hozzá Klaus Iohannis.

(Hirdetés: H305337)

Ezt a cikket a Nemzeti Liberális Párt megbízásából az Inform Media Press Kft. készítette, azonosító kódszám: 31190005.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában