Bírságok

2024.03.11. 16:11

Átfogó ellenőrző akciók a megyében

Több mint 1200 személyt igazoltattak és közel 1000 sofőrnél végeztek alkohol- vagy drogtesztet a Bihar megyei rendőrök az elmúlt hétvégén zajlott átfogó ellenőrző akciók keretében.

Illusztráció

BN-összeállítás

Folytatódott a közúti rendőrség megelőző és ellenőrző jellegű tevékenysége március 8-án és 9-én, amelynek fő célja az ittas vezetés visszaszorítása volt. A hétvégén zajlott 23 rendőri akcióban 504 rendőr, 107 csendőr vett részt, továbbá egyes akciókon jelen voltak a határrendészek és más rendvédelmi szervek képviselői is. Az ellenőrzések során 1245 személyt igazoltattak, továbbá 965 alkohol-, illetve drogtesztet végeztek el, összesen 487 bírságot szabtak ki 232.745 lej értékben. Ezek mellett 22 bűncselekményt jegyzőkönyveztek, ebből 17 a közutakon történt. A bírságok közül 348-at közúti kihágások miatt szabtak ki: 209-et gyorshajtásért, 11-et ittas vezetésért, 46-ot a biztonsági öv használatának elmulasztásáért, kettőt az elsőbbségadás elmulasztásáért, kettőt szabálytalan előzésért, kilencet szabálytalan parkolásért és további 69-et egyéb szabálytalanságokat miatt adtak. Kiegészítő intézkedésként 55 jogosítványt és 17 forgalmi engedélyt vettek el. A rendőrök és csendőrök ezen a hétvégén is jelen voltak a Nagyváradon és a megyében zajló kulturális és művészeti eseményeken, ahol a közrendet biztosították.

A rendőrök egy 28 éves Arad megyei férfit állítottak meg március 9-én éjjel Nagyváradon. A sofőrt megszondáztatták, mint kiderült ittasan vezetett, légalkoholszintje 0,58 mg/l volt. Továbbá a helyszínen drogtesztet is végeztek, ez szintén pozitív lett, így felmerült a gyanú, hogy a sofőr pszichoaktív szerek hatása alatt ült a volán mögé. Szintén Nagyváradon állítottak meg egy 20 éves helyi fiatalembert március 8-án. A drogteszt az ő esetében is pozitív lett, így felmerült a gyanú, hogy a fiatal sofőr is drogok hatása alatt ült a volán mögé. Mivel a gyorsteszt nem bizonyító erejű, mindkét esetben elvégezték a vérvizsgálatot is.

Március 9-én egy 67 éves helyi férfit is megállítottak a rendőrök Nagyváradon. Szondáztatáskor kiderült, hogy ittasan vezetett, légalkoholszintje 0,52 mg/l volt. Ugyanaznap a rendőrök két sofőrt kaptak el, akik felfüggesztett jogosítvánnyal vezettek, egy 39 éves váradi férfit az Aradi úton, egy 22 éves magyarcsékei fiatalt pedig a 795/A megyei úton, Tenkénél. Március 10-én egy 61 éves csarnóházi (Bulz) férfit kaptak el Jádremeténél (Remeți), aki egy beíratlan autót vezetett jogosítvány nélkül, ráadásul ittasan (0,36 mg/l). Vasárnap további két ittas sofőrt kaptak el Nagyváradon és Váradszentmártonban. Egy 33 éves váradi férfi légalkoholszintje 0,53 mg/l volt, míg egy 29 éves Kolozs megyei férfié 0,47 0g/l. Mindegyik ügyben eljárást indítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!