Figyelem!

2023.12.19. 08:38

Szigorúan büntetik a petárdázókat

Illusztráció

BN-összeállítás

A Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a decemberi ünnepek közeledtével ismételten felhívja a figyelmet a petárdákkal és egyéb pirotechnikai eszközökkel való kereskedéssel és használattal kapcsolatos szabályokra. Elsőként felhívják a figyelmet arra, hogy a pirotechnikai eszközökkel való üzérkedés és bármilyen más tevékenység, ami engedély nélkül történik, bűncselekménynek minősül és három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel jár. 

Magánszemélyek tulajdonában, akár már 16 éves kortól csak F1-es típusú pirotechnikai eszköz lehet, ide tartoznak a csillagszórók, minifáklyák, pukkanók, bengáli gyufák, római gyertyák, zümmögő szikraesők, durranó borsók stb. A F2-es, F3-as és F4-es típusú eszközöket, valamint a T2-es és P2-es típusú eszközöket szigorúan tilos magánszemélyeknek birtokolniuk, használniuk és árusítaniuk. A T1-es és P1-es típusú színpadi pirotechnikai eszközöket csak nagykorúak vásárolhatják meg.

A természetes és jogi személyek kizárólag a megengedett típusú petárdákat és pirotechnikai eszközöket használhatják, azzal a feltétellel, hogy nem sodornak veszélybe sem embert, sem állatot, nem okoznak anyagi vagy környezeti kárt. 

Tilos pirotechnikai eszközöket használni a következő esetekben: éjfél és hajnali 6 óra között, kivételt képeznek a helyi, országos vagy nemzetközi rendezvények, amelyeket a helyhatóságok jóváhagytak; a négyemeletes épületek 50 méteres körzetében és a négyemeletesnél magasabb épületek 100 méteres körzetében; a magasfeszültségű villamos berendezések, a cseppfolyós vagy szilárdüzemanyag-lerakatok, gázberendezések, a tűz- vagy robbanásveszélyes vegyipari és kőolajipari objektumok 500 méteres körzetében; földcsuszamlásnak vagy lavinaveszélynek kitett helyeken és 500 méternél közelebb az erdőhöz; a közúti forgalom számára fenntartott közutakon, sétányokon és tömegrendezvényeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!