Rendőrség

2023.12.27. 15:36

Átfogó ellenőrző akciók a megyében

Közel 2000 személyt igazoltattak és 900 sofőrnél végeztek alkohol- vagy drogtesztet a Bihar megyei rendőrök a karácsonyi ünnepek idején lezajlott átfogó ellenőrző akciók keretében.

Illusztráció

BN-összeállítás

Folytatódott a közúti rendőrség megelőző és ellenőrző tevékenysége december 22–26. között, amelynek fő célja az ittas vezetés visszaszorítása volt. A hosszú hétvégén zajlott 45 rendőri akcióban 617 rendőr, 281 csendőr vett részt, továbbá egyes akciókon jelen voltak a határrendészek és más rendvédelmi szervek képviselői is. Az ellenőrzések során 1978 személyt igazoltattak, továbbá 899 alkohol-, illetve drogtesztet végeztek el, összesen 219 bírságot szabtak ki 129.896 lej értékben. Ezek mellett 39 bűncselekményt jegyzőkönyveztek, ebből 19 a közutakon történt.
A bírságok közül 133-at közúti kihágások miatt szabtak ki: 83-at gyorshajtásért, 12-t ittas vezetésért, 12-t a biztonsági öv, kettőt az elsőbbségadásnak az elmulasztásáért, kettőt szabálytalan előzésért, egyet szabálytalan parkolásért és további 20 esetben egyéb kihágások miatt büntettek. Kiegészítő intézkedésként 33 jogosítványt és 14 forgalmi engedélyt vettek el. A rendőrök és csendőrök a karácsonyi időszakban is jelen voltak a Nagyváradon és a megyében zajló kulturális és művészeti eseményeken, ahol a közrendet biztosították.

Büntetőeljárások

Egy 32 éves helyi lakost állítottak meg a rendőrök december 24-én 19.40 órakor Almaszegnél. A helyszínen elvégzett drogteszt pozitív lett, így felmerült a gyanú, hogy a sofőr pszichoaktív szerek hatása alatt ült a volán mögé. Mivel a gyorsteszt nem bizonyító erejű, elvégezték a vérvizsgálatot is. Az ügyben folytatják a nyomozást. December 25-én 19.48 órakor a rendőröket arról értesítették, hogy Körösgyéresnél (Girișu de Criș) közúti baleset történt. A helyszínelés során kiderült, hogy egy 50 éves helyi férfi, miközben a 709/A megyei úton haladt, nekiment egy, az út mentén parkoló autónak, majd elhajtott a helyszínről. Személyi sérülés nem történt. A szondáztatáskor kiderült, hogy az 50 éves sofőr légalkoholszintje 1,08 mg/l volt. December 26-án 21 órakor a váradi rendőröket arról értesítették, hogy a Crângului és a Căpșunilor utcák kereszteződésében közúti baleset történt, amelyben csak egy gépjármű volt érintett. Mint kiderült, egy 62 éves váradi férfi vezetés közben hirtelen balra rántotta a kormányt, nekiment egy útjelző táblának, majd lehajtott az úttestről. A balesetben senki nem sérült meg. A sofőr elutasította a szondáztatást és a vérvizsgálatot is. Szintén december 26-án délelőtt a 231-es községi úton Várasfenesen (Finiș) kívül a rendőrök elkaptak egy 55 éves belényesi férfit, aki jogosítvány nélkül vezetett. December 27-én éjjel a félixfürdői rendőrök egy 36 éves drágcsékei (Drăgești) férfit kaptak el Váradszentmártonnál. Az igazoltatáskor kiderült, hogy a sofőr felfüggesztett jogosítvánnyal vezetett. Mindegyik esetben eljárást indítottak a vétkes sofőrök ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!