Figyelem!

2023.12.11. 16:16

A szén-monoxid-mérgezés könnyen megelőzhető

A szén-monoxid-mérgezés megelőzésére hívja fel a figyelmet közleményében a Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség.

Illusztráció

Forrás: ISU

BN-összeállítás

A fűtési szezon beálltával Bihar megyében is megnövekedett a szén-monoxid-mérgezéses esetek  száma – hívja fel a figyelmet közleményében a katasztrófavédelem. A csendes gyilkosnak is nevezett szén-monoxid, egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét. A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, a legtöbbször rossz vagy improvizált fűtőberendezések, kazánok, kémények okozzák. A mérgezés akár halált is okozhat. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen a tünetek, vagyis a rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat. A gyermekek, terhes nők, idősek, krónikus betegségben szenvedők (szív-, légzőszervi, neurológiai, vérszegénység stb.) érzékenyebbek ennek a gáznak a hatásaira. A szén-monoxid-mérgezés tünetei függnek attól is, hogy mennyi a felgyülemlett gáz koncentrációja, valamint, hogy az áldozat mennyi ideig lélegezte be. Kisebb kitettség esetén fejfájás, szédülés lép fel, közepes kitettség esetén tartós lüktető fejfájás, szédülés, álmosság, hányás, szapora szívverés és pulzus, lelassult reflexek és ítélőképesség, míg hosszú ideig való kitettség görcsöket, kómát és akár halált is okoz. A gázkoncentrációt tekintve a levegőben lévő 0,1 százaléknyi szén-monoxid egy órán belül, egy százaléknyi 15 perc alatt, 10 százaléknyi szén-monoxid pedig azonnal halálos.
A következő esetekben juthat a szén-monoxid a lakás levegőjébe: a kémény eltömítődött, eldugult, repedezett vagy hibás, a fűtőberendezés nem csatlakozik megfelelően a kéményhez, valamint a fűtőberendezés hibásan működik vagy nem rendeltetésszerűen használják ezt. A szén-monoxid-mérgezés megelőzése érdekében a gyakran szellőztesse a helyiségeket, továbbá a fűtési rendszerek beszerelését, karbantartását és javítását csak engedéllyel rendelkező szakemberre bízza. A kéményeket és más füstelvezető csöveket is szakemberrel ellenőriztesse és javíttassa rendszeres időközönként. A kályhán levő ajtót zárja be, ne aludjon el, vagy ne hagyja el a házat míg a tűz ki nem aludt a kályhában. Ugyanakkor a nyílt lánggal üzemelő berendezések (gáztűzhely, sütő, hordozható gázfejlesztő) csak állandó felügyelet mellett működjenek, ezeket ne használja fűtőforrásként. A legbiztosabb védelem érdekében a katasztrófavédelem a szén-monoxid-érzékelő beszerelését ajánlja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!