Közlemény

2023.11.18. 13:06

Ötvenmilliós adócsalás miatt indult eljárás

Illusztráció

BN-összeállítás

Eljárás és vizsgálat zajlik adócsalás miatt egy 53 éves nagyváradi férfi és az általa adminisztrált kereskedelmi egység ellen, tudatta november 17-i közleményében a rendőrség. Hat másik, 43 és 59 év közötti férfit adócsalásban való részvétellel vádolnak, ők Ilfov és Bihar megyei, valamint bukaresti lakosok. A rendőrség 2022 októbere óta vizsgálódik az ügyben. Mint kiderült, 2011 és 2015 között az 53 éves férfi egy váradi kereskedelmi egység vezetőjeként Bihar és Ilfov megyei, valamint bukaresti székhelyű cégekkel különböző vásárlásokat eszközölt (ruhaneműkről és lábbelikről van szó), ennek érdekében fiktív dokumentációt is létrehoztak, mindezt azért, hogy mentesüljenek az áfa befizetése alól. Az ebből származó pénz egy részét visszavezették a cégek közötti kereskedésbe, egy másik részét pedig különböző bankszámlákra helyezték át, melyek az érintett vállalkozásokhoz köthetők – utóbbi pénzösszeget a cégek adminisztrátorai egyszerűen levették a számlákról bankok vagy ATM-k révén, az elszámoláshoz pedig hamis dokumentumokat használtak fel. Az 53 éves férfinek tulajdonított adócsalás értéke 26.579.391 lej, az államnak okozott kár pedig 53.158.762 lej. A pénz visszaszerzése érdekében az ügyészség bevonásával biztosítékként lefoglaltak több ingatlant, mely két természetes és két jogi személy tulajdonában áll, valamint másik hét ingatlant és 22 beépítetlen telket Bihar, Gyurgyevó, Ilfov, Konstanca, Prahova és Călărași megyékben, illetve Bukarestben, ezek összértéke 48 millió lejre tehető. 

Szintén november 17-én az ügyészség is beszámolt arról, hogy eljárást indítottak az 53 éves P. F. ellen. Közleményükben azt is tudatják, hogy 705 fiktív számla köthető a nevéhez, valamint azt is, hogy a lefoglalt ingatlanok között van lakás, villa, két kereskedelmi egység, több épület és telkek is. Az ügyben további vizsgálat zajlik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!