Kék hírek

2023.04.11. 12:01

Ítélet született a Szentjobbon felakasztott kutya ügyében

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Felakasztva találtak meg tavaly egy rottweiller kutyát a szentjobbi erdőben. A Nagyváradi Bíróság most hirdetett ítéletet az ügyben. A kutyával végző férfit elítélték és bírságot kell fizessen, az állat gazdája pedig, aki azt hazudta a rendőröknek, hogy nem tudta, mi történt az állattal, hat hónap börtönbüntetést kapott, kétéves próbaidőre felfüggesztve.
A felháborító esetre 2022 augusztusában derült fény, amikor a rendőrség a lakosok segítségét kérte. A Bihar megyei állatvédelmi rendőrséget még májusban értesítették arról, hogy találtak egy felakasztott rottweiler kutyát a Szentjobbhoz tartozó erdőben, de nem tudtak információval szolgálni az elkövetővel kapcsolatban. A 6-7 éves hím kutyának nem volt csipje, és nem találták meg a gazdáját sem. A lakossági bejelentések alapján sikerült előrelépni és két hét múlva előállították a feltételezett elkövetőt, egy 38 éves szentjobbi férfit. Egy nappal később egy másik, 43 éves helyi férfit is őrizetbe vettek hamis tanúzás miatt. Mint kiderült, a 43 éves V. O. volt az állat gazdája, de tavaly tavasszal átadta a kutyát a 38 éves I. M.-nek. Utóbbi azt mondta, hogy a kutya meg akart harapni valakit, ezért úgy döntött, hogy végez vele, és ezt meg is tette 2022. április 2023. között. A nyomozás során kétszer is kihallgatták V. O.-t, aki mindkét alkalommal hazudott, hiszen azt mondta, hogy nem tudja, mi történt a kutyával, vagy hogy ki tehette. A nyomozás lezárását követően 2022 decemberében a két férfit bíróság elé állították. Múlt héten ítélet is született az ügyben: I. M. 4470 lejes bírságot kell fizessen, míg V. O. hat hónap börtönbüntetést kapott, kétéves próbaidőre felfüggesztve. Az ítélet nem jogerős, a két férfi fellebbezhet. Az állatrendőrség számára viszont fontos mérföldkő, hiszen ez az első eset, amikor bírósági ítélet született egy általuk indított ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!