Közlemény

2023.03.30. 14:25

Filmbe illő csalással próbáltak egy kisebb vagyonra szert tenni

Egy 44 éves nagyváradi behajtó és egy 37 éves, banki alkalmazottként dolgozó nő ellen emelt vádat a Bihar megyei törvényszéki ügyészség. A két személyt számos bűncselekmény elkövetésével vádolják.

Illusztráció

BN-összeállítás

Az ügyészség által csütörtökön kiadott közleményből kiderül, hogy P. P. G. több mint 1,3 millió lejt lopott el egy elhunyt személy bankszámlájáról az ügyben bűnrészességgel vádolt 37 éves B. F. segítségével. A sajtóközlemény szerint a Bihar megyei törvényszéki ügyészség ügyészei befejezték a bűnvádi eljárást, és elrendelték a 44 éves P. P. G. bíróság elé állítását. A férfit a következőkkel vádolják elkövetőként: 13 rendbeli számítógépes rendszerhez való jogellenes hozzáférés, 27 rendbeli csalárd pénzügyi tranzakciók végrehajtása és pénzmosás. Felbujtóként pedig hamisítványok felhasználása és hamis tanúzás miatt is felelni fog a bíróság előtt. Ugyanebben az ügyben B. F. 37 éves nő ellen is vádat emeltek, őt 12 rendbeli csalárd pénzügyi tranzakciók és számítógépes rendszerhez való jogellenes hozzáférés elkövetésével vádolják.
Az ügyészek szerint B. F. egy váradi bank alkalmazottjaként 2019. november 12. és 2020. március 18. között jogtalanul hozzáfért egy elhunyt személy bankszámlaadataihoz. A bank számítógépes alkalmazásait használva tudomást szerzett a bankszámlán levő összegről, valamint az ügyfél személyi adatairól, és mindezeket továbbította P. P. G vádlottnak, tudva, hogy a férfi ezeket arra fogja felhasználni, hogy az elhunyt számlájáról csalás útján utaljon át pénzösszegeket. 2020. március 19-én P. P. G. egy bűntársával, R. P.-vel elment az érintett bankba és B. F.-nek egy hamis közjegyzői meghatalmazást mutatott be, amelyben az állt, hogy R. P. az elhunyt ügyfél számlájának meghatalmazottja. Ezt követően 2020. március 19–31. között P. P. G. bejelentkezett a bank mobilalkalmazásába, és az elhunyt számlájáról összesen 1.373.000 lejt utalt át több bankszámlára, amelyek az elkövetők által ellenőrzött természetes és jogi személyekhez tartoztak. A pénzt később készpénzben vették fel, amelyet még tisztára kellett mosni. Épp ezért 1.249.000 lejes adásvételről szóló hamisított proforma számlát is kiállítottak egy cég nevében, amely egy hidraulikus kotrógép megvásárlását igazolta. Az iratot a bűntárs, R. P., a bankszámla meghatalmazottjaként 2020 áprilisában mutatta be az érintett bankban, amivel igazolta a számlán levő pénzmozgást. Az ügyészek emlékeztetnek, hogy P. P. G-t 2021. július 1-jén vették őrizetbe, majd 2021. augusztus 30-ig bírósági felügyelet alá helyezték. Az ügyészek 2021.07.05-i végzésével elrendelték a P. P. G. vádlott tulajdonában lévő ingó és ingatlan vagyon lefoglalását, a kár, vagyis 1.373.300 lej értékben. A közlemény azt is megemlíti, hogy R. P. beismerte tettét és vádalkut kötött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!