Bevetésen

2022.09.07. 17:12

Több tucat világháborús lövedékre bukkantak Biharon

Forrás: ISU

BN-összeállítás
Több tucat működőképes, nagy kaliberű lövedéket távolítottak el a Bihar megyei katonai tűzoltók két, mintegy nyolc órán át tartó bevetés során Bihar településen. A bejelentés szeptember 6-án, kedden 16.30 óra körül érkezett arról, hogy lőszereket találtak egy bihari lakos ingatlanának a területén. A hatóságokat riasztó személy elmondta, szennyvíz-elvezetési munkálatok során találtak rájuk. A helyszínre azonnal mozgósították a Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) pirotechnikai szakembereit, akik a helyszínre érkezéskor három 152 milliméter kaliberű lövedéket azonosítottak.Mivel a lőszerek robbanásveszélyt jelentettek, a helyi lakosok védelme érdekében a katonai tűzoltók evakuálták a családokat a veszélyeztetett terület közelében lévő házakból, akik csak szerdán, a bevetés befejezése után tértek vissza otthonaikba. 

Forrás: ISU

A műveletet kedd este, sötétedés után leállították, majd szerda reggel 8 órakor folytatták, egy rendőrcsapat egész éjjel biztosította a területet.A terület átfésülése nyomán további 30 darab 152 milliméteres lövedéket találtak, amelyek egyenként körülbelül 43 kilogrammot nyomtak, illetve négy lőszert és egy 76 milliméteres lövedéket. Az összesen 42 darab lövedéket és lőszert a tűzoltóság elszállította, a pirotechnikusok ellenőrzött robbantások keretében meg fogják semmisíteni ezeket. A küldetés szeptember 7-én, szerdán 13 óra körül fejeződött be. A lőszerekről kiderült, a második világháborúból származnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!