Óvintézkedések

2022.06.21. 08:20

Tűzoltósági tanácsok a nyugodt, biztonságos nyaralás érdekében

Forrás: ISU

A nyugodtan, balesetmentesen töltendő nyaralás érdekében a Bihar megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség az óvintézkedések betartásának fontosságára hívja fel a figyelmet. Amennyiben úgy döntenek, otthonuktól távol nyaralnak, mielőtt elhagynák a lakást, zárják el a gáz- és vízcsapokat, illetve húzzák ki az elektromos berendezéseket a csatlakozóaljzatokból. Amennyiben személyautóval indulnak útnak ellenőrizzék a gépjárművet az esetleges üzemanyag- vagy olajszivárgás elkerülése végett. Ellenőrizzék az autóban található poroltó szavatossági idejét. Ha az autóban utazás közben égett szagot vagy füstöt érzékelnek, azonnal álljanak meg az autóval az út szélén, és hagyják el a gépjárművet, vegyék ki belőle a csomagokat, valamint hívják a 112-es sürgősségi telefonszámot. Ha vonattal utaznak, ne vigyenek magukkal gyúlékony anyagot, tartsák be a dohányzási tilalmat. Amennyiben füstöt és égett szagot érzékelnek, azonnal értesítsék a vonat személyzetét. Legvégső esetben húzzák meg a vészféket és hagyják el a vagont.
A szálláson a személyzettől kérdezzék meg a tűz esetén használatos vészkijárattal kapcsolatos információkat. Az elektromos berendezések használatakor ne folyamodjanak improvizációkhoz, a meghibásodást jelentsék a szálloda/panzió személyzetének. Ne dohányozzanak a szobában. Tűz esetén azonnal hagyják el az épületet, soha ne forduljanak vissza értékesnek tartott tárgyaik után. Az ön élete mindennél fontosabb! Tűz esetén a meneküléskor ne használják a liftet, az ugyanis meghibásodhat a tűz által érintett szinten. Amennyiben a folyosót annyira elöntötte a füst, hogy nem lehet használni, maradjanak a szobában, az ajtót szigeteljék nedves törülközőkendővel vagy ágyneművel. Maradjanak az ablaknál és kiáltsanak segítségért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!